Mor Dayanışma: Ekonomik kriz kadın yoksulluğunu derinleştirdi

Hatay Mor Dayanışma üyeleri “geçinemiyoruz” diyerek zamları protesto etti. Pandemide sermayenin servetini katladığı, işçi ve kadın yoksulluğunun ve işsizliğin derinleştiğine dikkat çekildi.

Hatay Mor Dayanışma üyeleri, zamlara tepki gösterdi.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay Mor Dayanışma üyeleri, ‘Ekonomi değil zamlar uçuşta’ sloganıyla zamları protesto etti. Büyük Antakya Parkı’nda toplanan kadınlar adına açıklamayı Derya Aydın Bilmez yaptı.

Açıklamada ekonomik krizin derinleşmesinin kadın yoksulluğunu arttırdığı, kadınların en temel ihtiyaç olan hijyenik pedi dahi almakta zorlandığı, pandemide zenginler servetlerini katlarken yoksulluğun daha da derinleştiği vurgulandı.

‘VİRÜS DEĞİL PATRİYARKAL SİSTEM ÖLDÜRÜYOR’

İktidarın pandemi sürecini yürütemediğini, faturasını ise kadınlara, işçilere, emekçilere kestiğini kaydeden Derya Aydın Bilmez, “Salgın sürecinde virüsle burun buruna çalışmaya devam ettik. Göstermelik yardımlarla iktidar, yoksuldan alıp zenginin cebini doldurdu. Türkiye tarihinin en derin ekonomik krizini yaşarken açlığın, yoksulluğun, zamların, ölümlerin asıl sebebinin virüs değil,  patriyarkal kapitalist sistemin kendisidir” diye konuştu. Ekonomik kriz olanca hızıyla derinleşirken, en ağır biçimde yoksullaşanların yine kadınlar olduğu belirtildi. Bilmez, iş gücü içerisindeki her on kadından yalnızca üçünün çalıştığı, 2019 yılında 500 bin kadının ev içi bakım hizmetleri nedeniyle işinden ayrıldığı,12 milyon kadının ise ev işleri nedeniyle çalışma hayatına giremediğini aktardı. Bilmez, şöyle devam etti: “Türkiye’de işsiz kadın sayısı 2014’ten 2019’a yüzde 52 arttı, 2 milyona yaklaştı.1 milyondan fazla kadın uzun sürelerle ve kayıt dışı çalıştırılıyor. Türkiye’de erkekler, kadınlardan yüzde 8 fazla kazanıyor. Şu tabloya bile baktığımızda kadınların iş gücüne katılımı ve eşitsiz ücret dağılımının çarpıklığını bütün açıklığı ile görüyoruz. Çalışan kadınlar ise iş yerinde taciz ve mobbinge karşı savunmasız bırakılıyor.”

‘KADINLAR İŞSİZLİK NEDENİYLE BOŞANMAKTA ZORLANIYOR’

Bilmez, erkek şiddeti karşısında hayatını yeniden kurmaya çalışan kadınların sürekli iktidarın ördüğü duvarlara çarptığını, artan hayat pahalılığı ve işsizlik yüzünden boşanmakta zorlanan kadınların şiddet döngüsüne devlet eli ile geri gönderildiğinin altını çizdi. Bilmez, “Boşanmaların engellenmesi ve nafaka hakkımıza yönelik saldırılar yetmediği gibi özellikle boşanma sürecinde gidecek yeri olmayan ve yüksek kiralar yüzünden ev kiralayamayan kadınlar, tekrar şiddet sarmalına gönderiliyor” dedi. Asıl mücadelelerinin patriyarkal kapitalizmle olduğunu söyleyen Bilmez, kadınların eril iktidar karşısında hayatları, hakları, bedenleri ve özgürlükleri için direnmekten vazgeçmeyeceğini belirtti. Eylem sonlanırken, kadınlar faturaları yırtarak zamlara tepki gösterdi.