‘Molada kitap yasağı’ davası: İnce Memed kazandı!

Molada kitap okuduğu için maaşından ve yemek parasından kesinti yapılan işçi, açtığı davayı kazandı. İstanbul Anadolu 9. İş Mahkemesi, işçiye alacaklarının ödenmesine hükmetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İşyerinde mola saatlerinde kitap okuduğu için mobinge maruz kalan, yemek ücreti kesilen ve sonunda işten atılan işçi, başlattığı hukuk mücadelesini kazandı. 

2019 yılında deniz ürünleri satan Dardenia firmasında araçla teslimat görevlisi olarak çalışan Eren Türk O*, molada kitap okuduğu için vardiya müdüründen defalarca uyarı aldı. Vardiya müdürü, Eren Türk O'ya ‘Seni kaç kere uyaracağım, kitap okumak yasak’ diyerek telefonla video çekip insan kaynaklarına gönderdi. 

Bunun üzerine firmanın insan kaynakları departmanını arayan işçi, “Molada kitap okumak yasak mı?” diye sordu. Böyle bir kuralın olmadığını söyleyen yetkili kişi, şube müdürünün tavrıyla ilgili olarak 'gereğinin yapılacağını' ifade etse de baskı sürdü: “Kendi kafasına göre kural koyup ücret kesmeye kalktı. Sonra açtığım davada hâkim de merak etti ve sordu ‘Ne okudun peki?’ diye. Ben de ‘İnce Memed’ dedim. Tüm Türkiye’de okunan bir şey bu. Zarar verici, yasaklı bir kitap değil. Molada okuduğum kitaplar zaten daha çok tarih ve sanat üzerineydi...”  

2019’un Aralık ve Ocak ayında maaşından, yemek ücretinden kesinti yapıldığını gören Eren Türk O, baskının arttığını ve darp edilmeye kadar vardığını anlattı: “Benim molamı ihlal eden personelle arası iyi olan bir şef personel vardı. Kendisinin rahatsız edici tavırları oluyordu ve ben kendisini yemek molasında uyarmak istedim. O sırada elindeki bardağı bana fırlatarak üzerime saldırdı. Sonra işçiler ayırdı.”

‘SAKIN UĞRAŞMA DEDİLER’

Bu olay üzerine savunması bile alınmadan şube müdürü tarafından işten çıkarıldığını belirten Türk O, “Ne onun ne de benim savunmamı aldı. Kulağıma fısıldadı, ‘İhbar tazminatı al git, sen yoluna biz yolumuza bakalım. Sakın uğraşma’ dedi” ifadelerini kullandı.

Haksız bir şekilde işten çıkarılmasının ardından zor günler geçiren Türk O, 4 ay iş bulamadı. Bu dönemde, konuyu yargıya taşımaya karar verdi: “Hak arayışına girdim, haklılığımı vurgulayarak mücadelemi sürdürdüm. Dava 4 yıl sürdü, 2 yılı gidip gelmekle geçti. Daha sonra bilirkişi raporu çıkarıldı. Hesaplar, bakiyeler güncellendi.”

Şirketi üç avukatın temsil ettiğini ve belirli aralıklarla, “Vazgeç, kaybedeceksin” denildiğini belirten Türk O, davanın başında kendine bir söz verdiğini ve bu nedenle vazgeçmediğini anlattı: “Her ne olursa olsun ben bu işin peşini bırakmayacağım dedim. Beni çok korkuttular, tehdit oldu ama yılmadım.”

TÜM ALACAKLARI ÖDENECEK

Şubat ayının sonunda sonuçlanan davada, tüm alacaklarının mevduat faiziyle ödenmesine karar verilen Türk O, “Hiç kimse hakkından vazgeçmesin” diye konuştu.

*İşçinin gerçek ismidir.