Moderna mutant korona virüsüne karşı aşı çalışmasına başlıyor

ABD'li ilaç şirketi Moderna, Güney Afrika'da ortaya çıkan ve daha ölümcül olmasından endişe edilen yeni tür korona virüsü olan 'B.1.351'e karşı yeni bir aşı çalışmasına 2 ay içinde başlayacaklarını açıkladı. Şirket bu arada orijinal aşıya takviye doz eklenmesinin, virüsün yeni türüne karşı antikor seviyelerini artırıp artırmayacağının test edileceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Covid-19 virüsüne karşı aşı geliştiren firmalardan olan ABD merkezli Moderna, Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni tip korona virüsü türüne karşı bağışıklık sistemini daha da güçlendirecek yeni aşı için hazırlıklara başladıklarını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, laboratuvar testlerinin Covid-19 aşısının ilk olarak İngiltere'de ortaya çıkan ve 'B.1.1.7' olarak bilinen yeni türüne karşı vücudun antikor üretimine teşvik konusunda etkili olduğunu gösterdiği kaydedildi.

Öte yandan, Güney Afrika’da ortaya çıkan 'B.1.351' adı verilen türe karşı ise vücuttaki antikorlarda altı kat azalma görüldüğü ancak buna rağmen aşının koruyuculuğunun beklenen seviyenin üstünde olduğu bildirildi. Açıklamada, B.1.351'e karşı bağışıklık sistemini daha da güçlendirecek yeni aşı çalışmasına 2 ay içinde başlanmasının planlandığı ve çalışmada, orijinal aşıya takviye doz eklenmesinin, virüsün yeni türüne karşı antikor seviyelerini artırıp artırmayacağının test edileceği kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Moderna Başkanı Stephen Hoge, "Virüsün bu yönde mutasyona uğramaya devam etmesi ve bundan bir yıl sonra hala bir şekilde dolaşımda olması durumunda, bunu ele almak için güçlendirici aşı gibi araçlara sahip olmanın mantıklı olduğunu düşünüyoruz" dedi. (AA)