Mobilyacılar: Asgari ücretlinin 5 maaşı koltuk takımına yetmiyor

Pandemiyle birlikte son iki yıldır hammaddede yapılan zamlara son iki ayda döviz kurundaki dalgalanmalar da eklendi. Zamlar, hammaddesi dövize endeksli mobilyacıların korkulu rüyası oldu.

Mobilyacılar düğünler için mobilya alımının zamlar nedeniyle aylar öncesinden başladığını söylüyor.
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Salgınla birlikte artan maliyetler nedeniyle sıkıntı yaşayan mobilya sektörünü, ithalata dayalı üretim süreci de olumsuz etkiliyor. Mobilya üretiminde kullanılan sunta, MDF, cam, sünger, kumaş, kereste gibi malzemelerin hammaddesi yurt dışından dövizle alınıyor.

Dövizde yaşanan dalgalanmalar, hammaddede zamları da beraberinde getirdi. Zamlar, pandemi nedeniyle zaten hammadde bulmakta sıkıntı yaşayan mobilyacıları olumsuz etkiledi.

‘MOBİLYADA SON İKİ YILDA FİYATLAR YÜZDE 70 ARTTI’

Sünger, kumaş ithalata dayalı ürünlerin başında geliyor. Süngerin hammaddesi TDI, suntanın hammaddesi odunun ilacı da yurt dışından temine ediliyor. Boyanın hammaddesi olan petrolün fiyatı arttıkça boyanın da fiyatı artıyor. Bu hammaddelerde 2020’den beri fiyat artışı yapılıyor. Son günlerde döviz kurunun artması ile birlikte malzemelere de zamlar gelmeye başladı.

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Mobilya sektörü, 2020’den beri hammadde kriziyle boğuşuyor. Pandemiden dolayı hammadde üretim merkezleri ya kapasite düşürdü ya da kapandı” dedi. Doların günlük değişmesinin hammadde üreticilerinin de sık sık fiyat değiştirmesine neden olduğunu aktaran Ayhan, “Hammadde üreticileri, doların her yükselmesinde zam yaptı. Mobilyada son iki yılda fiyatlar yüzde 70 civarında arttı” diye konuştu. Kışın ihracatın arttığını, yazın yurt içi piyasanın canlandığını belirten Ayhan, döviz kuru nedeniyle gelen son zamların etkisinin gelecek yaz görüleceğine dikkat çekti.

Fiyat artışlarının uzun sürdüğünü ifade eden Ayhan, şöyle konuştu: “Bu durumun 2022’nin ilk aylarında düzelmesini temenni ediyoruz. Yaz sezonunda fiyatlarımız yine normal seviyedeydi. Fiyatlar yükseldi mi, yükseldi ama iç piyasada yazın alım düşmedi. İhracatımız da arttı. Son bir iki aydır fiyatlarda hızlı bir artış var. Önceden gelen zamlar, şu anki gibi değildi.”

‘YERLİ ÜRETİM SUNTA DA ALTIN GİBİ İŞLEM GÖRÜYOR’

“Zamlar, mobilyacıların korkulu rüyası haline geldi” cümlesiyle söze başlayan, İnegöl’de mobilya dükkânı bulunan Zemci Şahin, şöyle konuştu: “Yerli üretim olan sunta da altın gibi işlem görüyor. Bir günlük vadeyi bırakın, yarım saatlik bile fiyat verilmediğine şahit oldum. Kredi kartı zaman zaman kabul ediliyor, kimi zaman nakit para ile bile sunta almak imkânsız. ‘Bugün yok, bir hafta sonra çıkınca o günkü fiyata hesaplarız’ diyorlar.”

İnegöl’de mobilya dükkânı bulunan Zemci Şahin

‘DÜĞÜN YAPACAKLAR ZAMLAR NEDENİYLE BİR YIL ÖNCESİNDEN MOBİLYA BAKIYOR’

Şahin, mobilyacıların ortak sıkıntısının özellikle sunta tedarikinde yaşanan aksaklıklar olduğunu belirtti. Malzeme temin edilmemesinin üretimde ve ihracatta gecikmelere neden olduğunu söyleyen Şahin, “Aynı kapasite ile çalışıp üretimde yaklaşık yüzde 30-40 gibi bir düşüş yaşanmakta” dedi. Şahin, alım gücünün düşmesini şu örneklerle anlattı: “Geçen yıl bir öğretmenin iki maaşı ile çok rahat bir koltuk takımı alması mümkündü. Ortalama koltuk fiyatları 10-12 bin TL arasındaydı. Bugün ise tam tamına üç maaşını vermek zorunda. Bir asgari ücretlinin beş maaşı bir koltuk takımına yetmiyor. Ortalama en düşük bir koltuk takımından bahsediyorum. Düğün yapacak olan vatandaşlar ise geçen yıl ortalama 30 bin TL’ye düğün seti alabilirken bugün 45 bin liranın altında almak mümkün değil.”

Düğün yapacakların altı ay hatta bir yıl önceden mobilya almaya çaba sarf ettiğini dile getiren Şahin, “Çünkü bugün pahalı görülen bir ürün bir hafta sonrasında daha ucuz geliyor. İstikrar diye bir şey yok. Bu sürdürülebilir bir ekonomik tablo değil. Bu döviz artışına rağmen yerli üretim yapan kumaş fabrikalarımız alternatif olamıyor. Geçen yıl 25-30 TL’ye aldığımız kumaşlar, bugün 90 TL’ye geliyor, yine de yerli üretime yönelemiyoruz. Bunun başlıca sebepleri ithalata dayalı üretim yapmamız” diye konuştu.