MKÜ öğrencileri: Öğrenciler gelir kapısı olarak görülüyor

Hatay MKÜ öğrencileri ‘barınamıyoruz’ diyerek dün oturma eylemine başladı. Eğitim Sen Hatay Şube üyelerinin destek ziyareti yaptığı eylemde öğrenciler, ücretsiz barınma talep etti.

Öğrenciler, geceyi Defne ilçesindeki Sevgi Parkı’nda geçirdi.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) öğrencileri, Defne ilçesindeki Sevgi Parkı’nda başlatılan oturma eylemine başladı. Hatay Eğitim Sen üyeleri, öğrencilere destek ziyaretinde bulundu.

Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Traş, üniversiteye yeni başlayan ve 3 dönem üniversite okuyan öğrencilerin ciddi boyutta barınma sorunu yaşadığını, yüz yüze eğitimin başlamasına dahi sevinemediklerini belirtti.

EĞİTİM-SEN HATAY ŞUBE BAŞKANI: YURT KAPASİTELERİ ARTIRILMALI

Eğitim Sen üyeleriyle öğrencilere destek ziyaretinde bulunan Traş, “Buradan sesleniyoruz; yeni yurtlar inşa edilmelidir, kamu kaynakları öğrencilerin barınma sorununun çözümü için ayrılmalıdır. Öğrencilerin bu haklı mücadelesinde hep yanlarında olacağız” dedi. MKÜ öğrencisi Aylin Açıkgöz, küçük bir kent olmasına rağmen Hatay’da kiraların çok yüksek olduğunu, 40 metrekare 1 odalı apart dairelerin 800-1000 lira arasında olduğunu, 1+1 evlerin kirasının 1200-1500 lira arasında olduğunu, yeme-içmenin de dahil olmadığını, bu dairelerin de ‘ödeyemez’ diye öğrenciye verilmek istemediğini belirtti. Açıkgöz, Hatay’da üniversitenin bulunduğu yerin asker, polis, jandarma bölgesi olması nedeniyle ev sahiplerinin bu kişilere evleri kiraya vermek istediğini söyleyerek “Hem yüksek fiyata ev kiralıyoruz hem de ev sahibini ikna etmeye çalışıyoruz. Ya da fiyatı yükseltiyorlar mecburuz diye. Biz temel hakkımız olan barınma hakkımızın devlet tarafından, ücretsiz sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.

Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Traş

‘DEVLET YURDU ASKER KONAKLAMA YERİ OLDU’

Elvan Altın da MKÜ öğrencisi. Altın da Aylin gibi yüksek kiralardan ve öğrencilerin kazanç kapısı olarak görülmesinden şikâyetçi. Altın’a göre de devlet yurtları yetersiz. Hatay’da mevcut yurtların kullanılmadığını vurgulayan Elvan “Meslek Yüksek Okulu bahçesi içerisinde kız ve erkek öğrenci yurtları var. Yıllarca da yurt olarak kullanıldı. Suriye savaşından sonra biri askerlerin konakladığı yer oldu, şu an atıl durumda. Olası bir durumda askerlerin konakladığı yer olacak. Diğeri de Geri Gönderme Merkezi oldu. Meslek Yüksek Okulu’nda 5000 öğrenci var. Bu öğrenciler özel yurtlara ve apart dairelere, fiyatları daha uygun olduğu için cemaat yurtlarına mahkum edildi” diye konuştu.

‘EVLERİN YÜKSELMESİ CEMAATLERE YARADI’

Iğdır’dan iki yıllık üniversiteden dikey geçişle MKÜ’ye gelen Ramazan Şancı, öğrencilerin geçim kapısı gibi görülmesinden rahatsız. Kaydını yaptıran ve hala bir yurda, aparta yerleşemeyen Ramazan, arkadaşlarında kaldığını söyledi. Ev piyasasının bu kadar yükselmesinin cemaatlere yaradığını belirten Şancı, öğrencilerin cemaat yurtlarına itildiğine dikkat çekti. Taleplerinin ücretsiz devlet yurdu, özel yurt ve apart fiyatlarına düzenleme olduğunu söyleyen Şancı, herkesi eylemlerine desteğe çağırdı.