MKE’nin şirketleşmesi hazırlığı kamu kurumlarını da karşı karşıya getirdi

MKE, Milli Savunma Bakanlığı'nın yöneteceği 'anonim şirket' oluyor. Teklife kamu kurumlarından da, “Hem kamu kuralları dışına çıkıp hem de kamu imtiyazlarından yararlanma olur mu?" itirazı geldi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu’nun 'şirketleştirilmesi' için hazırlanan yasa teklifi çalışanları ayağa kaldırırken, Maliye ve Ticaret Bakanlığı gibi kamu kurumlarında da görüş ayrılıklarına neden oldu. Özel sektör gibi çalışıp kamu imtiyazından yararlanmanın doğru olmayacağı eleştirileri getirildi.

Türkiye’nin köklü kamu kurumlarından Makine Kimya Endüstrisi Kurumu, AK Parti tarafından getirilen teklife göre Türk Ticaret Kanunu ile özel hukuk hükümlerine tabi anonim şirket haline getirilecek. Şirketin sermayesinin tamamı Hazine'ye ait olurken şirketteki pay sahipliğine dayanan oy, yönetim, temsil, denetim gibi hak ve yetkileri ise Milli Savunma Bakanlığı tarafından kullanılacak.

MUHALEFET: İŞİN SONU ÖZELLEŞTİRME

Meclis Milli Savunma Komisyonu’nda bugün görüşülmeye başlanacak teklife muhalefet, “Bu işin sonu özelleştirme” diyerek tepki gösteriyor. Çalışanlar da, getirilecek yeni personel rejimine karşı çıkıyor.

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre itirazlar bununla sınırlı değil. Aralarında Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın olduğu ilgili bakanlıkların bazı birimlerinden de karşı çıkanlar var. Bu itirazlar, “Hem kamu gibi çalışmayayım, kamu kurallarına uymayayım hem de kamunun imtiyazlarından yararlanmaya devam edeyim. Bu olmaz. Buyur o zaman özelleş” şeklinde dile getiriliyor.

Buna örnek olarak verilen konulardan biri hurda. Yasalara göre kamu kurum ve kuruluşlarının hurda nitelikli malzemeleri belirlenen bir fiyat üzerinden MKE’ye satılıyor. Bu konuda zorunluluk var. “Kamu hukukunu korumak adına” bu şekilde şirketleşmeye itiraz eden kurumlar, “Özel sektör mantığı ile yönetilirken bu hurdayı MKE nasıl alabilir?” diye soruyor. Teklifi getirenler bu itiraza “MKE özelleştirilmeyecek, Hazine’nin malı olacak” diye karşılık veriyor.

KİK DIŞINA ÇIKACAK

Teklifi savunanlar, 'statü değişikliği' ile Türkiye’nin savunma sanayinde dünya ile rekabet edebilir bir yapıya dönüşeceğini öne ürüyor. Düzenlemenin ayrıca yüksek ücretlerle mühendislerin alınmasını sağlarken, sipariş usulü yerine silah satmak üzere üretimin önünün açılabileceği de ifade ediliyor. Dünyanın büyük silah üreticileriyle rekabet için daha esnek bir yapının gerektiğine işaret edenler, mevcut durumda Kamu İhale Kanunu'na tabi olan kurumun şirketleşmesiyle parça üretiminde dilediğine iş vererek sektörü de canlandıracağını söylüyor. Ayrıca stratejik bir sektör olan savunma sanayiinde örtülü ödenek kullanılacak bir yapının da olması gerektiğine vurgu yapıyor aynı çevreler.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da yaptığı açıklamada, “Bizim burada yapmaya çalıştığımız MKE'nin modern bir yapıya kavuşması, bu hantal yapıdan kurtulması, rekabet gücünün gelişmesi, etkin ve esnek bir yapıyla ülkemize, milletimize daha iyi bir şekilde hizmet etmesi. Özelleştirme yok, orada çalışan kardeşlerimizin, evlatlarımızın özlük haklarının geriye gitmesi söz konusu değil” dedi.