Mithat Sancar: HDP’den ürkmelerinin nedeni alternatif sunuyor olması

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “HDP’den ürkmelerinin nedeni bu düzene gerçek bir alternatif sunuyor olmasıdır. Bizler bundan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin başlattığı, “İslam’da Emek, Barış ve Adalet” kampanyasının etkinliğinde konuştu.

Dini, sömürünün bir perdesi ve meşruluk kaynağı olarak kullanmanın “günah”, “ayıp” ve “suç” olduğunu belirten Sancar, bu konudaki “istismarın” en çarpıcı örneğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Amasra’daki maden faciasının ardından yaptığı “fıtrat” açıklaması olduğunu söyledi, ”Bir yandan insanlara sabır ve tevekkül telkin edilirken diğer yandan ülkenin ortak kaynakları müşterek değerleri bir avuç sermayedara peşkeş çekiliyor. Saray'ın israf ve lüksüne tahsis ediliyor. Bu haramdır, günahtır, aynı zamanda suçtur” dedi.

‘VAZGEÇMEYECEĞİZ’

HDP’nin inançların özgürlüğü ve eşitliğini savunan bir programı kuruluşunun başından ilan ettiğini ifade eden Sancar, “Dinlerin ve inançların istismarını önleyecek özgürlükçü laiklik ilkesini benimsemiştir. İktidarın dinleri kullanmasını, dinlerin iktidar için araç olarak kullanılmasını engellemek ancak bu ilkelerle mümkün olabilir” dedi.

“İktidarları en çok ürküten şey samimi ve gerçek anlamda inançlara saygıyı, inançların eşitliğini ve özgürlüğünü savunan böyle büyük kitleden güçlü bir örgütlenmenin varlığıdır. HDP’den ürkmelerinin nedeni bu düzene gerçek bir alternatif sunuyor olmasıdır. Bizler bundan vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kaydeden Sancar’ın konuşmasından satır başları şu şekilde sıralandı:

İKTİDARIN EN ÇOK İSTİSMAR ETTİĞİ ALAN DİN VE İNANÇLARDIR: İslam’da Emek, Barış ve Adalet kampanyası öyle bir dönemde başlatılıyor ki pek çok açıdan ülkenin yol ayrımına gelmesinde doğru yolu gösterici bir ışığı da hep birlikte yakmayı sağlayacaktır. Bu yol ayrımında mevcut iktidarın en çok istismar ettiği alan din ve inançlardır. Bu istismarı önlemek ve inançların barış, emek ve adalet konusunda doğru yolu, güzeli ve iyiyi göstermesine katkı sağlamak son derece değerli bir hedeftir. Dinlerin barış, sevgi ve adalet amacıyla ortaya çıktıklarını siz alimler de burada bulunan kardeşlerim de dile getirdiniz. Yola çıkış sevgi, adalet ve barış için olmuştur, fakat dinlerin zulüm, sömürü ve savaş için kullanılmasının da örnekleri çok fazladır. Dinler tarihi bir yandan iyilik, adalet, sevgi için mücadele tarihi iken; bir yandan da dinlerin zulüm, sömürü ve savaş için kullanılma tarihidir. Bu tarihi Ortaçağ'da çok kanlı örneklerin yaşanmasına yol açmıştır. Mesela 30 Yıl Savaşları din ve inanç adına yürütülmüştür. 1618’den 1648’e kadar Avrupa’nın tamamını kasıp kavuran savaşların görünüşteki sebebi inançlar arasındaki farklılıktır.

KAMPANYAMIZIN AMACI BÜTÜN İNANÇLARIN EŞİT YAŞAYACAĞI BİR GELECEK KURMAKTIR: Bu kampanyanın amacı bir yandan İslam dininin iktidarların tahakküm ve sömürü aracı olarak kullanılmasının önünü kesmek ve bütün inançların eşit ve özgür yaşayacağı bir geleceği kurmanın temellerini atmaktır. Emek ne kadar değerli bir varlık, bunu hem İslami hem de diğer inançların kaynaklarında okuyabiliriz. Emeğin değerine karşı en büyük saldırı sömürü düzeninin insafsızca işletilmesidir. Sömürü, emeği değersizleştirme, insanı hiçleştirme mekanizmasının en önemli dişlisidir. Eğer adalet istiyorsak, eşit değerde birlikte yaşamak istiyorsak, bütün hakları teslim edecek yolu da inşa etmek zorundayız.

SUÇLARINI, GÜNAHLARINI, YOLSUZLUKLARINI, ZULÜMLERİNİ ÖRTMEK İÇİN DİNE SIĞINIYORLAR: Önümüzde seçimler var, seçimlere giderken toplumu inanç üzerinden, din üzerinden kutuplaştırma yöntemlerini bu iktidar yoğunlaştıracağını açıkça gösteriyor. Varlığını sürdürebilmek için bu ayrıştırmaya ve kutuplaştırmaya ihtiyaçları var. Suçlarını, günahlarını, yolsuzluklarını ve zulümlerini örtmek için dini istismar etmeye devam edecekler. Bizler de dinin gerçek değerlerinin, bu iktidarın uygulamalarına karşı olduğunu sizlerin yardımı ile topluma daha fazla anlatmaya çalışacağız. AKP kanadına oy veren mütedeyyin yurttaşlarımız bu rejimden rahatsızdır. Ama gerçek, güvenilir bir iktidar arayışında olduklarını da biliyoruz. Herkesin kendi inancını özgürce yaşayacağı; bütün inanç ve farklılıkların bir arada barış içinde bulunacağı alternatif vardır. O alternatif buradadır. O alternatif bu fikirler etrafında emek sarfeden çalışma yürüten binlerce, on binlerce emekçinin yarattığı güzel gelecek tasavvurundadır.

İKTİDARIN KURDUĞU REJİM HARAM REJİMİDİR: Bu iktidarın kurduğu rejimi haram rejimi olarak nitelendirmek mümkün, despotik, otoriter diyebilirsiniz, hepsi doğru ama aynı zamanda bir haram rejimi kurmuştur. Sömürüyü mübah gören ve teşvik eden ve hatta sömürüden esas olarak nemalanan bir rejim haram rejimidir. Ayrımcılık yapan, inançlar arasına nifak sokmaya çalışan, farklı kimlikleri birbirine karşı kışkıştan politikalar aynı zamanda haramdır. Yalanda sınır tanımayan zihniyet aynı zamanda haramdır. Bu rejim bi haram rejimidir. Kurulan yönetim de bir haramiler sultasıdır. İşte harama ve haramilere adaletsizliğe ve sömürüye, savaşa ve düşmanlığa karşı gerçekten barışı, özgürlüğü, eşitliği, savunacak güçlerin buluşmasına ihtiyaç vardır. Bu güçlerin buluşması bu inkarcı, sömürücü, savaşçı haram sistemini de haramiler sultasını da sona erdirecektir. Bu yolda başarı kazanacağımıza yürekten inanıyorum. Bu kadar inançla ve fedakar insanların bu yolda kararlılıkla her türlü baskıya rağmen yürümesi başarıyı getirecektir. Yolumuz açık olsun, Allah yardımcımız, Hızır yoldaşımız olsun. Bu kampanyamız hayırlar yaratsın.

Etiketler Mithat Sancar hdp