Mısır'la 8 yıl sonra ilk resmi temas: Kahire'de görüşmeler başladı

Türkiye'den Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığında Kahire'ye giden heyetin, Mısır Dışişleri Bakanlığı heyeti ile görüşmelere başladığı duyuruldu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı binası
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ve Mısır dışişleri bakanlıkları heyeti arasındaki siyasi istişarelerin Kahire'de başladığı bildirildi.

Türkiye'den, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığında bir heyet, iki günlük görüşmeler için bugün Kahire'ye gitti. Görüşme, Mısır'la 2013'ten bu yana yaşanan gerilimini sona erdirmek üzere atılan ilk adım olma özelliği taşıyor. 

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Hafız, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kahire'deki Dışişleri Bakanlığı konutunda başlayan siyasi görüşmelere Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza ile Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal’ın başkanlık ettiğini belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Kahire'ye giden Türk heyeti ile Mısır tarafı arasındaki görüşmelerin başladığı açıklandı. Açıklamada, görüşmeden ilk fotoğraflara da yer verildi. 

 


MISIR İLE İLİŞKİLER KOPMUŞTU

Ankara yönetimi, 2013'te darbeyle iktidara gelen Abdülfettah Sisi yönetimini ve uygulamalarını sert dille eleştirmiş ve Mısır'dan kaçan İhvan yöneticilerine kucak açmıştı. Türkiye'de bölgesel gerilim ve krizlerde Mısır'la birçok kez karşı karşıya gelmişti.

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Nisan'da katıldığı canlı yayında, Türkiye ve Mısır arasında, önce istihbaratlar arasında açılan kanalın, dışişleri bakanlıkları aracılığıyla devam etmesi konusunda mutabık olunduğunu ifade etmişti.

Siyaset ve diplomaside bazen kırgınlıklar olabileceğini ancak ortak niyet konulduktan sonra ilişkilerin daha kolay ilerleyeceğini savunan Çavuşoğlu, "Mısır Türkiye'den bir heyeti davet etti. Mayıs başında bir heyet Mısır'a gidecek." açıklamasında bulunmuştu.

Çavuşoğlu, heyetin, bakan yardımcıları düzeyinde olacağını, daha sonra kendisinin Mısırlı mevkidaşıyla görüşebileceğini belirtmişti.​​​​​​​ (AA)