Mısır'dan Türkiye ile 'normalleşme' açıklaması: Gerçek adımlar görmeliyiz

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, Türkiye ile ilişkilerin normale dönebilmesi için 'Türkiye'nin eylemlerinin Mısır'ın ilke ve hedefleriyle uyumlu olması gerektiğini' ifade etti. "Normal diplomatik çerçevenin dışında hiçbir iletişim yok" diyen Şukri, 'diyaloğun sınırlı olduğunu' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için 'Türkiye'nin eylemlerinin Mısır'ın ilke ve hedefleriyle uyumlu olması gerektiğini' söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin başladığını duyurmasının ardından Kahire'den gelen ilk açıklamada Ankara ile temasların olduğu doğrulandı ancak Şükrü, 'diyaloğun henüz sınırlı' olduğunu belirtti.

'GERÇEK ADIMLAR GELİRSE ZEMİN HAZIRLANIR'

"Normal diplomatik çerçevenin dışında hiçbir iletişim yok" diyen Şükrü, "Eğer Türkiye'den Mısır'ın ilke ve hedeflerine uygun gerçek adımlar gelirse, o zaman ilişkilerin normalleşmesi için zemin hazırlanabilir" ifadelerini kullandı. 

Geçtiğimiz hafta Çavuşoğlu, Türkiye-Mısır ilişkilerinin yeniden tesis edilmesinin ilişkilerde 2013'ten bu yana süren kopukluk nedeniyle 'zaman aldığını ve her iki tarafın da normalleşme için herhangi bir ön koşul öne sürmediğini' belirtmişti. Çavuşoğlu, "Yıllardır ister istemez bu kadar kopukluk olunca bir güven eksikliği de oluyor. Bu normal, iki tarafta da olabilir" demiş, Kahire'yle diplomatik düzeyde temasların başladığını açıklamıştı.

'KATAR'DAN OLUMLU MESAJLAR ALIYORUZ'

Şükrü ayrıca, ocak ayında Suudi Arabistan'un Ula kentinde düzenlenen zirvenin ardından, Katar'dan 'ilişkileri düzeltme arzusunu gösteren olumlu mesajlar' aldıklarını da söyledi.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır, 2017 yılında 'terör gruplarını desteklediği' suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkileri kesmiş ve ambargo uygulaması başlatılmıştı. Geçtiğimiz ay Suudi Arabistan'da düzenlenen zirvenin ardından Doha ile Kahire arasındaki ilişkilerin 'canlandırılacağı' belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)