Mısır'da rehine takası görüşmesi, Biden'dan Gazze'de ateşkes açıklaması

İsrail, Hamas ve ABD'li yetkililer, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda Gazze'de geçici ateşkes ve rehine takasını görüşecek. ABD, en az 6 haftalık insani ara için çalıştıklarını bildirdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken, İsrail ve Hamas arasında, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yapılan geçici ateşkes ve rehine takası anlaşması görüşmeleri de devam ediyor. İsrail basınına yansıyan bilgilere göre, İsrail ve Hamas yetkilileri, bugün bu bağlamda görüşmeler yapmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de olacak. 

The Jerusalem Post gazetesinin aktardığına göre, daha önce Mısır'a görüşmeler için heyet göndermeyeceğini açıklayan İsrail'in istihbarat servisleri Mossad ve Şin Bet'in direktörleri David Barnea ve Ronan Bar, İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) Nitzan Alon, bugün Kahire'ye gitmek üzere yola çıkacak. ABD'nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William J. Burns, Mısır İstihbarat Direktörü Abbas Kamel ve Katar Başbakanı Muhammed Bin Abdulrahman El Thani de görüşmelerde yer alacak. 

'İSRAİL, HAMAS TEKLİFİNİN DEĞİŞECEĞİ UMUDUYLA MISIR'A GİDECEK'

Kahire'de yapılması beklenen görüşmelerde, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki 'Aksa Tufanı' saldırısı sırasında rehin alınan ve kasım ayındaki 7 günlük geçici ateşkes sırasında serbest bırakılmayan İsraillilerin salıverilmesi ele alınacak. 

Daha önce ABD'nin de desteklediği rehine takası anlaşmasına karşı Hamas'ın sunduğu öneride, Gazze'de sonunda İsrail saldırılarının tamamen sona erdirilmesini öngören 45'er günlük 3 aşamalı ateşkes teklif edilmiş, bu süreçte rehinelerin peyderpey serbest bırakılabileceği ifade edilmişti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise bu karşı teklifi reddettiklerini belirterek İsrail'in saldırıları sebebiyle zorla yerinden edilen Gazzelilerin sığındığı Mısır sınırındaki Refah kentine harekat sinyali vermişti.

İsrailli yetkililer, Hamas'ın sunduğu mevcut teklifin 'müzakereye izin vermediğini' savunarak İsrail heyetinin 'teklifin değişeceği umuduyla' Kahire'de olacağını söyledi. Hamas Siyasi Bürosu'ndan bir yetkili de 12 Şubat Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD, Katar ve İsrail temsilcilerinin bugün Mısır'da görüşmeler yapacağını teyit etti. 

BIDEN, ÜRDÜN KRALI'YLA GÖRÜŞTÜ: 'ÇOK FAZLA FİLİSTİNLİ SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ'

Öte yandan, dün Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ve Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın yaptığı görüşmenin gündeminde de Gazze'de geçici ateşkes ve rehine takası çabaları vardı. Biden, ABD'nin Gazze'de 6 haftalık geçici ateşkesi için çalıştığını söyledi.

AA'nın aktardığına göre, ABD Başkanı Biden, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile görüşmesinin ardından Beyaz Saray'da ortak basın toplantısı düzenledi. Biden, İsrail'in Gazze'deki saldırılarında çok fazla sayıda Filistinli sivilin öldürüldüğüne işaret ederek, İsrail'in kapsamlı ve kabul edilebilir bir plan yapmadan Refah'a girmesine karşı olduklarını söyledi.

Gazze'de ve Orta Doğu'daki güncel gelişmeleri kapsamlı şekilde ele aldıklarını kaydeden Biden, Kral ile aralarında yakın ve samimi bir ilişki olduğunu ve iki ülke arasında da ortak çıkarlara dayalı güçlü bir ilişki olduğunu anlattı. İsrail'in Gazze'deki saldırılarına işaret eden Biden, "Son 4 aydır devam eden savaşta Filistin halkı hayal bile edilemeyecek acılar ve kayıplar yaşadı. Bu çatışmada çok fazla, 27 binden fazla, masum Filistinli sivil öldürüldü ki bunların içinde binlerce çocuk da var" şeklinde konuştu.

'EN AZ 6 HAFTA SÜREBİLECEK İNSANİ ARA ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Yüz binlerce Filistinlinin gıda, su ve diğer temel ihtiyaçlarına erişimlerinin olmadığını kaydeden Biden, "Pek çok aile, sadece tek bir değil çok sayıda yakınını kaybetti ve onlar için yas bile tutamıyor, onları gömemiyor çünkü bunu yapmak güvenli değil. Bu yürek burkan bir durum. Gazze'deki her bir masum hayatın kaybı bir trajedidir" dedi.

ABD Başkanı, bölgedeki müttefik ülkelerle İsrail ile Hamas arasında en az 6 hafta sürebilecek bir insani ara üzerinde çalıştıklarını ve bu arada hem rehine değişimi hem de Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasını sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Biden, İsrail'in iyi yapılandırılmış bir plan olmaksızın Refah'a girmemesi gerektiği yönündeki sözlerini tekrarlayarak, 1 milyondan fazla insanın sığındığı Refah'taki sivillerin korunması gerektiğini vurguladı. Biden, "Gazze'de pek çok insan yerlerinden edildi hem de birkaç kez, kuzeyden güneye indiler ve şimdi orada sıkıştılar, bu insanların korunması gerekir. Filistinlilerin, Gazze'de yerlerinden edilmesine karşıyız" şeklinde konuştu.

KRAL ABDULLAH: BU SAVAŞ SON BULMALI

Ürdün Kralı 2. Abdullah da Gazze'deki durumun artık sürdürülemez bir insani krize dönüştüğünü kaydetti. "Refah'ta bir İsrail saldırısını kaldıramayız, bunun bir başka insani yıkım yaratacağı kesindir" diyen Kral Abdullah, "Derhal kalıcı bir ateşkese ihtiyacımız var, bu savaş son bulmalı" ifadelerini kullandı. Gazze'ye acil şekilde insani yardım ulaştırılması gerektiğinin de altını çizen Kral Abdullah, bu konuda ve rehine takası anlaşması konusunda ABD ve bölge ülkeleriyle çalıştıklarını belirtti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)