Mimarlardan satılığa çıkan ABD binası için ‘korunsun’ çağrısı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ABD Büyükelçiliği’nin eski binasını satışa çıkarmasını değerlendirdi, yapının kültür yerleşkesi yapılmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği’ne yapılan yeni binanın ardından ABD Ankara Büyükelçiliği’nin eski binasını satılığa çıkarılmasını değerlendirdi.

ABD’nin AOÇ arazisine “hukuksuz” olarak inşa ettiği yapının ardından tarihi binayı satılığa çıkardığını ifade eden Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 1948 yılında yapımına başlanıp 1957 yılında tamamlanan binanın Ankara’nın kentsel hafızasında önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek, “Birileri kendi tarihinden vazgeçiyor olabilir. Ama bizlerin de Ankara'nın tarihinden vazgeçeceğimizi sanmasınlar. ABD Büyükelçiliği artık orada olmayacaksa bile bu binanın satışı doğru değil. Elçilik artık orada olmayacaksa o bölgenin korunması gerekiyor. Hala birçok insan ABD Büyükelçiliği dediği zaman aklına bu mekan geliyor. Bu bölge Başkent'e kimliğini veren, Cumhuriyetin tüm ideolojisinin mekandan okunduğu Atatürk Bulvarı üzerindedir. Birçok büyükelçilik binası burada inşa edilmiştir" diye konuştu.

‘SİYASİ HAFIZA NOKTASIDIR, SATMAYIN KORUYUN KÜLTÜR YERLEŞKESİ YAPILMALI’

Candan, tarihi yapının ABD karşıtı birçok protestoya ev sahipliği yapan, siyasi hafıza noktası olduğuna da dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Burası Türkiye siyasal tarihinin de önemli merkezlerinden biridir. Burası artık büyükelçilik olarak kullanılmayacaksa kamuoyunun hizmetine açılabilir. ABD Büyükelçiliği'nin tarihi binasının nasıl olduğu, hangi şartlara sahip olduğu hep merak konusu olmuştur. Neden bu bina halkın ziyaretine açılan bir bellek noktası, bir hafıza mekanı olmasın? Neden Türk Amerikan Derneği'nin ve kültürünün yerleşkesi olmasın? Plan ve işlev değişikliğiyle kolektif belleği yok etmek istiyor olabilirler, ancak bizlerin de başkentin kimliğinden, tarihinden vazgeçeceğini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. ABD bir vagonda başlayan ve 66 yaşında olan elçilik binasına sahip çıkmıyorsa, Atatürk Orman Çiftliği'ndeki yapılarına ilişkin dava haklarımız saklı kalmak kaydıyla, biz bu kentsel mekanda hafıza noktasına sahip çıkarız. Satmayın koruyun, kültür yerleşkesi yapın." (DUVAR)