Mimarlara açılan 'terör' davasına 26 kurumdan tepki: Amaç korkutmak

Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticilerine, Jin TV muhabirine ödül verildiği gerekçesiyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davaya 26 kurum tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri hakkında mimar Emre Madran’ın anısına düzenlenen 2021 Koruma Alanında Emre Madran Basın Ödülleri kapsamında Jin TV muhabirine verilen ödül gerekçe gösterilerek "terör örgütü propagandası" iddiasıyla açılan davaya 26 kurumdan tepki geldi.

‘MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ SUSTURULMAK İSTENMEKTEDİR’

Aralarında Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu ve KESK Ankara Şubeler Platformu’nun olduğu kurumlar adına yapılan ortak açıklamayı Mülkiyeliler Birliği Başkanı İlker Akçasoy okudu.

Akçasoy, “Siyasi iktidarın çevreye, yeşil alanlara, doğal kaynaklarımıza ve kamusal zenginliklerimize yönelik saldırganlığı her geçen gün daha da artmaktadır. Ülkemizin geleceğini tehdit eden bu yağmacı ve yok edici anlayışa karşı verdiği mücadele nedeniyle Mimarlar Odası Ankara Şubesi sıklıkla iktidarın hedefi olmakta, üye ve yöneticileri davalarla, sürgünlerle susturulmak istenmektedir” dedi.

Doğal ve kültürel mirası korumaya yönelik kent ve mimarlık mücadelelerini haber yapan gazetecilere verilen ödülün ‘terör propagandası’ olarak nitelendirilmesinin kabul edilir tarafının bulunmadığı belirtilen açıklamada, “Siyasi iktidarın ve onun yönlendirmesiyle hareket eden adli makamların amacı açık biçimde, iktidarın doğayı hedef alan uygulamaları karşısında yükselen çevre mücadelelerini ve bu mücadelenin en önemli parçalarından biri olan mimarları korkutmak, sindirmek ve susturmaktır” denildi.

‘HER KESİMİN DESTEK VE TAKDİRİNİ KAZANAN YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN YANINDAYIZ’

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyelerine yönelik suçlamaların derhal kaldırılması ve toplumsal muhalefeti susturmaya yönelik tehditlerden vazgeçilmesi gerektiği çağrısında bulunan kurumların ortak açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:

“Bir kez daha belirtmek isteriz ki, doğayı korumak, ağaca, ormana, akarsuya sahip çıkmak suç değildir. Çevre mücadelelerini haber yapmak, toplumdaki ekolojik duyarlılığı geliştirmeye çalışmak suç değildir. Sermaye sahiplerinin doğal hayata ve çevreye karşı saldırganlığına karşı durmak suç değildir. İktidarın tüm saldırganlığına ve hedef göstermelerine karşın yıllardır kent ve çevre konularında yürüttükleri mücadele ile çocuklarımızın geleceğine sahip çıkan ve bu konudaki kararlı tutumlarıyla her kesimin destek ve takdirini kazanan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinin yanındayız.”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne destek açıklamasında bulunan kurumların tümü şu şekilde sıralandı:

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu
KESK Ankara Şubeler Platformu
Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği
Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası
ODTÜ Mezunları Derneği
Bilim Sanat Derneği
Disk İç Anadolu Bölge Temsilciliği
İnsan Hakları Derneği
Türkiye İnsan Hakları Vakfı
Özgür Hukukçular Derneği
İnsan Hakları Derneği Ankara Şube
Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı
Ana Fatma Cemevi Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi
Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı
Karantina TV
Devrimci 78’liler Federasyonu
Ankara Dayanışma Derneği
Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği
Tüketici Hakları Derneği
Ankara Cumhuriyet Okurları
2021 Tüm Emekli Sen
AnTiYap- Ankara Tiyatro Yapımcıları Derneği
Çekül Vakfı Ankara Temsilciliği
AFSAD
Ankara VARTO-DER
Batıkent İlkyerleşim Mahalle Meclisi

(DUVAR)