Mimarlar Odası'ndan reddi hâkim talebi

Mimarlar Odası verdikleri ödül nedeniyle ‘terör örgütü propagandası yapma’ suçundan yargılandıkları davada ‘reddi hâkim’ dilekçesi verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, çevre haberi yapan JIN News çalışanı gazeteciye “Koruma Alanında Emre Madran Basın Ödülü” verdiği için ‘terör örgütü propagandası’ yapmaktan yargılandığı davaya ilişkin yaşanan son gelişmeleri paylaştı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri’nin avukatları Turgut Kazan ve Gökçe Bolat’ın mahkeme başkanı ve üyelerinin tarafsızlığını yitirdikleri gerekçesiyle reddi hâkim talebinde bulunduğu ifade edildi.

‘SESİMİZE SES KATAN GAZETECİLERE ÖDÜL VERİYORUZ’

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan avukatlarının ‘reddi hâkim’ dilekçesini 25. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na ilettiklerini, gelecek duruşmanın 13 Ocak’ta görüleceğini dile getirdi. Candan, şunları söyledi:

“Yargılama sürecinden rant çevrelerinin ne kadar geniş bir organizasyon içerisinde olduğunu görüyoruz. Bizden bir terör örgütü propagandası çıkarmayacakları ortadadır. Eşyanın tabiatına aykırıdır. Mimarlar Odası Ankara Şubesi herkesin sustuğu bu süreç içinde, konuşmak istemedikleri dönemlerden geçtiğimiz bir süreçte sesini sözünü eksik etmedi ve mücadeleyi bırakmadı. Emre Madran Koruma alanında ödül verdik diye cezalandırılmak isteniyoruz. Verdiğimiz mücadelenin ne kadar zahmetli olduğunu biliyoruz, bu mücadeleyi haberleştiren gazetecilerin nasıl tehdit edildiğini bilerek, sesimize ses katan gazetecilere ödül veriyoruz. Ödül bahane, bize gözünüzün üzerinde kaşınız var diyerek de ceza verebilirler.”

‘ÖDÜL VERDİĞİMİZ GAZETECİLERİN HABERİNE BAKARIZ’

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin toplumun her kesiminden insanın kent sorunlarında başvurduğu ilk adreslerden biri olduğunu ifade eden Candan, “Mimarlar Odası hiçbir siyasetin arka bahçesi olmamıştır, yanlışı kim yapıyorsa bilimsel bilginin ışığında doğruları söylemeye devam etmiştir, edecektir. Biz kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüyüz, bir istihbarat örgütü değiliz. Ödül verdiğimiz gazetecilerinde şeceresine değil haberine bakarız” dedi. 

‘YARGININ BAĞIMSIZ OLDUĞUNDAN BAHSETMEK MÜMKÜN DEĞİL’

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen ise verilen ödülün ‘cımbız’ ile aradan çekildiğini, sürecin bu noktaya geleceğini tahmin etmediklerini söyledi.

Evirgen, “Her yıl olduğu gibi bir düzenleme açıklaması, odalarımızın başındaki Türk’ü kaldırma çabaları, kamu yararına verdiğimiz mücadeleyi toplum nezdinde küçültmeye çalışma girişimleri devam ediyor. Bunu doğrudan Adalet Bakanı yürütüyor. Dolayısıyla bu ülkede yargının bağımsız olduğundan bahsetmek mümkün değil. Biz de böyle bir ortamda uydurma bir suçla, 6-7 sayfada sadece yarım sayfası bizden bahseden bir iddianame ile yargılanıyoruz” diye konuştu.

‘TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI YAPILMADIĞINI ÇOK İYİ BİLİYORLAR’

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bayramoğlu Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesine gönderme yaparak, “Şimdi TCK’nın 301'inci maddesinden açamadıkları davaları terör üzerinden açmaya çalışıyorlar. Suçun işlenip işlenilmediğine, bir suç unsuru olup olmadığına dahi bakmadan dava açıyorlar. Sorma ihtiyacı hissetmiyorlar, çünkü onlar da terör örgütü propagandası yapılmadığını çok iyi biliyorlar” dedi. (DUVAR)