Mimarlar Odası çalışanlarından genel merkeze tepki: Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz

Mimarlar Odası çalışanları toplu iş sözleşmesi sürecinde gerekli adımları atmadığını belirttiği TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası yönetimini protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Tez Koop- İş ile TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Genel Merkezi arasında, Mimarlar Odası çalışanlarına yönelik yürütülen toplu iş sözleşmesi süreci henüz olumlu sonuçlanmadı. Mimarlar Odası çalışanları anayasal hak olan sendikalaşmayı yok saydığı ve toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşmaz tutum sergilediğini belirttikleri Mimarlar Odası Genel Merkez’ini iş yerlerinde protesto etti.

Tüm Türkiye’de iş yerlerinde sendika önlüğü giyen Mimarlar Odası çalışanları, sendika ve oda arasında 11 Mart’ta yapılacak olan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde haklarından vazgeçmeyeceklerini belirtiler. Çalışanlar, Mimarlar Odası’nın "adaletsiz ücret politikasına", "emek ve sosyal hakları önceleyen Toplu İş Sözleşmesi’ni reddeden yaklaşımına" son vermesi çağrısında bulundu.



'TMMOB ÇABA GÖSTERMİYOR'

Tez Koop-İş Sendikası tarafından, TMMOB Genel Merkezi’ne gönderilen yazıda, "Bilindiği üzere TMMOB Mimarlar Odası ve bağlı iş yerlerinde çalışan üyelerimiz adına sendikamız ile işveren arasında akdedilecek olan toplu iş sözleşmesi için yapılan görüşmelere 8 Kasım 2021 tarihinde başlanılmıştır. Ancak, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 49'uncu maddesi uyarınca 13 Ocak 2021 tarihinde uyuşmazlık tutanağı tutulmuş, 2 Şubat 2021 tarihinde arabulucu süreci başlamıştır" denildi ve şunlar kaydedildi:

"Sendikamız toplu sözleşme görüşmelerinin başından bu yana en kısa süre içerisinde anlaşma sağlanması ve çalışanların huzur içerisinde, barışçıl bir ortamda çalışması için yoğun çaba sarf etmektedir. Ancak gelinen noktada Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu'nun benzer çabayı göstermediği anlaşılmaktadır. Personel ücret politikasını belirlemek amacıyla kurulan çalışma grubunun çalışmasını tamamladıktan sonra toplu sözleşme sürecimiz devam ettiği halde sendikaya hiçbir bilgi verilmeden uygulanmak üzere Şubelere/Temsilciliklere gönderilmesi ve bir kısmında uygulamaya konulması doğru bir uygulama değildir."

'ÇABA SARF ETMEYE DAVET EDİYORUZ'

"Bu tutum Sendikamız ve üyelerimiz tarafından toplu sözleşme sürecinin başından bu yana Mimarlar Odası tarafından sürdürülen tutumun devamı olarak görülmekte ve toplu sözleşme görüşmelerini ve imzalanacak olan toplu iş sözleşmesini yok sayan bir tutum olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle üyelerimiz bu tutumun yanlış olduğuna dikkat çekmek için iş yerlerinde sendika önlüğü giyerek çalışacaktır. Tez-Koop-İş Sendikası olarak Mimarlar Odası'nı bu tutumundan bir an önce vazgeçerek çalışanların ücret ve sosyal hakları konusunda duyarlılık göstermeye, işyerinde çalışma barışının tesis edilmesi ve çalışanların huzurlu bir ortamda çalışmasının sağlanması ve sürecin daha fazla uzamaması için çaba sarf etmeye davet ediyoruz." (DUVAR)