Mimarlar: AOÇ, tarikatların Kuran kursu, mescit yapacağı bir yer değil

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, AOÇ içerisinde bir vakfa kiralanan ve plan değişikliği yapılan alana dair açtığı davayı kazandı: Yargı kararını kamu yararından yana verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek döneminde Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) içerisinde yapılan imar değişikliğine yönelik açtığı davada Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5.İdari Dava Dairesi iptal kararı verdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki Büyükşehir’e kiralanan alanı, mescit, Kuran kursu ve taziye yapılması için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Vakfı’na kiralamış ve bu kapsamda 2015 yılında plan değişikliği yapmıştı. Yargıya taşınan imar değişikliği planının davası yedi yıl sonra sonuçlandı.

‘YARGI KARARINI KAMU YARARINDAN YANA VERDİ’

İmar değişikliğine dair iptal kararını değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Yargı kararını kamu yararından yana verdi. Tarikatların ve vakıfların gelirlerinin denetlenmediğinin tartışıldığı bir süreçte, Atatürk Orman Çiftliği alanları üzerinden rant devşirmeye çalışan Gökçek’e ve alanın kiralandığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Kalkınma Vakfı’na en güzel cevap yargıdan gelmiştir” diye konuştu.

‘ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ ALANLARI, CEMAATLERİN, TARİKATLARIN KURAN KURSU VE MESCİT YAPACAĞI YER DEĞİLDİR’

Atatürk Orman Çiftliği içerisinde imara açılması planlanan alanın devredileceği vakıfa dair bilgi veren Candan, “Söz konusu vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı, eski Refah Partisi Milletvekili Hüsamettin Korkutata’dır. Korkutata’nın ailesinin şirketlerine Gökçek döneminde kiralanan otopark ve mal teminlerinin düşük kira bedelleri ortaya çıkmıştı ve Korkutata ailesi 9 farklı şirket ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden 56 ihale aldığı kamuoyunun gündemine gelmişti” dedi.

‘SİSTEMATİK TALANIN GÖSTERGESİ’

Yargı kararının kamu yararı açısından topluma nefes olduğunu söyleyen Candan, Atatürk Orman Çiftliği’nin en küçük parçasının bile takiplerinden olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Atatürk Orman Çiftliği alanının da bu vâkıfa kiralanması, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’nin bu hukuka aykırı işlemin tarafı olması, sistematik bir talanın göstergesidir. Atatürk Orman Çiftliği alanları, cemaatlerin tarikatların kuran kursu ve mescit yapacağı yer değildir.” (DUVAR)