Muğla'da 'Zeytin hayattır' mitingi: Milas Belediye Başkanı Tokat protesto edildi

Muğla'da, Milas Kent Konseyi’nin Atapark Meydanı’nda düzenlediği ‘Zeytin Hayattır’ mitinginde konuşmak yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, alkış ve ıslıklarla protesto edildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 'Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'nin Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra itirazlar ve tartışmalar gündemden düşmedi. Son olarak Milas’ta yönetmeliğin açacağı yeni sorunlara dikkat çekmek için “Zeytin Hayattır” mitingi düzenlendi.

Mustafa Tezcan ve Grup Pusula müzikleriyle mitinge katkı sunarken, Milas Kent Konseyi Başkanı Çağlayan Üçpınar, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Şimşek, İzmir Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Adnan Akyarlı, Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun, Deştin Platformu Sözcüsü İsmail Sener, Akbelen Kardok adına Necla Işık ve çiftçilik ve tarım konularında yazılar yazan Abdullah Aysu konuşma yaptı.

Mitinge katılanlar Maden Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe tepki gösterirken “Akbelen Direnişi” ve İkizköy’de maden ocağı açmak için asırlık zeytin ağaçlarının kesilmesine dikkat çekildi. Zeytinin önemine vurgu yapılan mitingde, “Yönetmelik ile zeytin sahalarının madencilik faaliyeti için kaldırılmasının önü açılmış ve zeytinciliğin idam fermanı imzalanmıştır" denildi.

ÇEVRE İLLERDEN GELENLERE 'GBT' ENGELİ

Öte yandan Muğla, İzmir ve Denizli çevrelerinden mitinge yoğun bir katılımın olduğu görüldü. Ancak Köyceğiz’den gelenler beş kez, Ortaca’dan gelenler altı kez polis ve jandarma denetleme noktalarında yapılan GBT uygulamasından geçti. Datçalılar ise tam dokuz kez GBT uygulamasından geçti. Benzer durumu diğer yerleşimlerden gelen katılımcıların da yaşadığı öğrenildi. “Akbelen ormanını vermeyeceğiz”, “Zeytin hayattır, hayatıma dokunma”, “İklim İçin Adalet” sloganlarıyla yürüyerek miting alanına gelen Kent konseyleri, çevre ve ekoloji örgütleri, dernekler, sendikalar, odalar ve siyasal partiler alfabetik sıraya göre yürüyüş güzergahında yerlerini aldı.

BELEDİYE BAŞKANI MUHAMMET TOKAT PROTESTO EDİLDİ

Mitingte Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, kürsüye çıktığı andan itibaren protesto edildi. Katılımcılar, Ağaoğlu ve Net Holding projesine inşaat ruhsatı verilmesine tepki gösterdi. Katılımcılarının çoğunluğu Başkan Tokat konuşurken kürsüye sırtını döndü ve ıslık ve alkışlarla konuşmayı dinlemeyi reddetti. Bu esnada bazı belediye yetkilileri ve CHP'li üyeler ile protestocular arasında sert tartışmalar oldu. Alkış ve ıslık sesleri altında konuşma yapan Başkan Tokat, “Milas Belediyemizin ve Kent Konseyimizin gayretleri ile oluşan böyle bir etkinlikte hep beraber birlik içerisinde olmak varken, farklı söylemler içerisinde olmanın takdirini sizlere bırakıyorum.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Hem Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) hem de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Milas Belediyesi’nin projeye ruhsat verdiğini öğrendikten sonra belediye binasının önüne giderek protesto eylemi düzenlemiş ve yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Bargilya Tuzlası, yanı başına iş insanı Besim Tibuk’un sahip olduğu Net Holding ve iş insanı Ali Ağaoğlu ortaklığında kurulmak istenen ‘turizm kenti’ projesi yüzünden yok olmakla karşı karşıya olduğu vurgulanmıştı.

Etiketler muğla milas zeytin