Milas zeytinyağı için AB'den coğrafi tescil

AB Komisyonu'nun Milas zeytinyağıyla ilgili coğrafi tescil işlemi yaptığını açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Ülkemizin tescil alan ürün sayısı beşe yükseldi" dedi. Daha önce Aydın kestanesi, Antep baklavası, Malatya kayısısı ve Aydın inciri coğrafi işaret almıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Muğla'nın Milas ilçesinde üretilen zeytinyağı için Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi tescil verildiğini açıkladı.

Pakdemirli, yaptığı yazılı açıklamada, tarihi binlerce yıl önceye dayanan Milas bölgesindeki zeytinyağı üretiminin, yöre insanının kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade etti. Milas'ta yaygın bir şekilde "memecik" türü zeytin ağaçlarının bulunduğunu belirten Pakdemirli, bu türün milyonlarca yılda oluşmuş Akdeniz iklim kuşağının, coğrafi bölgesinin doğal bitki ve ağaç türlerinden biri olduğunu anlattı. 

Pakdemirli, Milas'ın coğrafi özellikleri sebebiyle zeytin ağaçlarının, yağ oranı yüksek, aroması bol, polifenol değerleri zengin ürünler verdiğini belirtti. Pakdemirli, "Bu tescil işleminden sonra ülkemizin, AB'de coğrafi tescil alan ürün sayısı beşe yükseldi." değerlendirmesinde bulundu. Daha önce Türkiye'den tescil alan ürünler Aydın kestanesi, Antep baklavası, Malatya kayısısı ve Aydın inciri olmuştu. (HABER MERKEZİ)