Migros depo işçileri Kod 29'la işten atıldı

Sendikaya üye oldukları için ücretsiz izne çıkarılan Migros Şekerpınar depo işçileri, Kod 29’la işten atıldı. DGD-Sen Başkanı Murat Bostancı, “Kod 29 sendikalı işçiler için bir cezalandırma politikasıdır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sendikaya üye oldukları için ücretsiz izne çıkarılan ve 53 gündür işlerine geri dönmek için eylem yapan Migros Şekerpınar depo işçileri, Kod 29’la işten atıldı.

İşyerinde alınmayan salgın önlemlerine, haftada 7 gün 14-16 saate varan uzun çalışma saatlerine, zorla fazla mesaiye ve mobbing'e maruz kalan işçiler bu sorunlarla mücadele etmek için bir araya gelerek Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’na (DGD-SEN) üye oldu. Bu durum yönetimi rahatsız edince sendikalı olan işçiler ücretsiz izne çıkarıldı.
Kısa çalışma ödeneğini “ölüm ücreti” diye tanımlayan ve 53 gündür işlerine geri dönmek için eylem yapan işçiler, dün evlerine giden tebligatlar aracılığıyla Kod 29’la işten atıldıklarını öğrendi. İşçiler, “İşimize dönene kadar direnişe devam edeceğiz” dedi.

Kod 29, pandemi süresince uygulanan işten çıkarma yasağına takılmamak için işverenler tarafından sıklıkla kullanılan bir yöntem olarak öne çıktı. İşçilerin “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” sergilediği gerekçesiyle işten çıkarılmasını içeren bu uygulamada, işçi kıdem ve ihbar tazminatı alamıyor, işsizlik sigortasından faydalanamıyor.

“Kod 29, sendikalı işçiler için bir cezalandırma yöntemidir” diyen DGD-Sen Başkanı Murat Bostancı şöyle konuştu: “Yaptığımız demokratik eylemler bir suç değildir” diye konuşuyor. “Sadece Migros depoda değil, Türkiye’nin dört bir yanında ücretsiz izin ve Kod 29 meselesi var. Kod 29’la işçiyi, işten atarken fişliyorlar. Bu, sendikalı olmayan işçilere de sıkça uygulanıyor. Birçok yerde işveren, işçiyi baskı altına almak için Kod 29'u kullanıyor. Mesela işçinin alacağı tazminat 20 bin lira, ‘Sana 10 bin lira vereyim Kod 29’u değiştirelim, yoksa hayatta iş bulamazsın’ deniyor.”

‘TELEFONLA ARAYIP DİRENİŞTEN VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞTILAR’

Migros yönetiminin işçileri telefonla arayarak eylemlerden vazgeçirmeye çalıştığını söyleyen Bostancı, “Arkadaşlarımızla anlaşıp onları işten çıkarmaya ve direnişi kırmaya çalıştılar. Ama arkadaşlarımız işten çıkarılmak değil işlerini istiyor. Bununla beraber 17 Mart‘ta ücretsiz izne imkan veren kısa çalışma ödeneğinin kaldırılacağı haberleri geldi. Bu haberden sonra arkadaşlarımızı ya işten çıkaracaklardı ya da işe alacaklardı. Sürenin dolmasını bile beklemeden harekete geçtiler” dedi.

‘KESİNLİKLE İŞBAŞI YAPTIRMAYACAĞIZ DEDİLER’

Bostancı, “Bu süreçte işverenlerle görüşebildiniz mi?” sorumuzu ise şöyle yanıtladı: “İşverenle bir görüşmemiz oldu ve bize ‘kesinlikle iş başı yaptırmayacağız’ dediler. Biz de ‘arkadaşlarımız kesinlikle işbaşı yapacak’ diyoruz ve direnişe devam ediyoruz. Şu anda hâlâ hem Anadolu Grubu yönetimi hem de Migros yönetimi ile görüşme talebimiz geçerli. Meselenin çözümüne dair görüşmek istiyoruz.”
3 gündür Ümraniye’de bulunan Anadolu Grup önünde eylem yapan işçilerin alana çadır kurmalarına izin verilmiyor. “Arkadaşlarımız 7 saat polis ablukasında bekledi" diyen Bostancı, birinci gün izin verildiğini ancak sonraki günlerde polis tarafından ablukaya alındıklarını belirtiyor. Önce ücretsiz izne çıkarılan sonra da Kod 29’la işten atılan işçiler, tekrar işbaşı yapana dek eylemlerini sürdürecek.