Miçotakis’ten ABD'de Ege ve Doğu Akdeniz vurgusu

ABD Başkanı Biden ile bir araya gelen Yunanistan lideri Miçotakis, Kongre'de yaptığı konuşmada Türkiye ile ilişkileri gündeme getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’ye resmİ bir ziyaret gerçekleştiren komşu Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Ege ve Doğu Akdeniz’deki son gelişmeleri ABD gündemine taşıdı. Miçotakis ayrıca, Ukrayna’ya destek mesajı verdi.

Yunanistan Başbakanı salı günü gerçekleştirdiği tarihi bir konuşmada ABD Kongresi'nden 'Kıbrıs'ı unutmamasını' istedi. ABD Kongresi’ndeki konuşma, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve ABD’li vekiller tarafından ayakta alkışlandı.

Miçotakis, Kongre'ye hitap eden ilk Yunanistan başbakanı olarak tarihe geçti. Yunanistan Başbakanı, Kıbrıs sorununa, Ukrayna'daki savaşa ve Türkiye'nin Ege’deki girişimlerine atıfta bulunarak, Rusya lideri Vladimir Putin'in 'hedefine ulaşamayacağını' belirtti. Miçotakis, Yunan devriminden bugüne kadar Yunanistan ile ABD arasındaki bağlara da temas etti ve ABD’deki Helenlere özel atıfta bulundu.

'YUNAN ADALARI ÜZERİNDEKİ İHLALLER' VURGUSU

ABD’deki tarihi konuşması çerçevesinde Miçotakis, Ege’deki son gelişmeleri gündeme taşıdı. Miçotakis, Türkiye'ye atıfta bulunarak, "Yunanistan, komşularımıza her zaman dostluk eli uzatan, barış arayan, demokratik bir ülkedir. Diyaloğa her zaman açığız. Ancak farklılıklarımızı çözmek için kullanabileceğimiz tek bir çerçeve var: Uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkilerinin yazılı olmayan ilkeleri" ifadelerini kullandı.

Miçotakis konu hakkında, "Kesinlikle açık olmak istiyorum. Egemenliğimizi ve toprak haklarımızı ihlâl eden açık saldırganlık eylemlerini kabul etmeyeceğiz. Bunlara, derhal durması gereken Yunan adaları üzerindeki ihlâller de dahildir" dedi.

Yunanistan Başbakanı, şöyle devam etti:

"Odak noktamız Ukrayna'nın Rusya'nın saldırganlığı karşısında galip gelmesine yardım etmek olduğu bir dönemde NATO'nun ihtiyaç duyduğu son şey, NATO'nun Güneydoğu kanadındaki bir başka istikrarsızlık kaynağıdır. Doğu Akdeniz'le ilgili kararları alırken de bunu dikkate almanızı rica ediyorum."

Miçotakis, NATO müttefiklerinin Ukrayna'daki Rus saldırganlığıyla yüzleştiği bir esnada demokratik değerlerin önemine atıfta bulunarak "Ortak değerlerimiz bir kez daha test ediliyor" dedi.

'KIBRIS'TA İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ KABUL ETMİYORUZ'

Miçotakis konuşması çerçevesinde Kıbrıs ile enerji meselelerine de temas etti. Kıbrıs ile ilgili olarak Yunanistan Başbakanı, "Sizden, değerli Kongre üyelerinden, Helenizm'in son 48 yılda bitmek bilmeyen acılarına neden olan açık bir yarayı unutmamanızı rica ediyorum. Kıbrıs'ın işgalinden ve ardından bölünmesinden bahsediyorum" ifadelerini kullandı. 

Miçotakis, bu sorunun "uluslararası hukuka uygun olarak ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları doğrultusunda çözülmesi gerektiğini" vurgulayarak "Dün Başkan Biden'a söylediğim gibi, Kıbrıs'ta hiç kimse iki devletli bir çözümü kabul edemez ve kabul etmeyecektir" diye ekledi.

Enerji meselesiyle ilgili olaraksa Miçotakis, Dedeağaç'ın önemine değinerek bu kentin sadece Yunanistan için değil, komşular için de sıvılaştırılmış doğal gaza yapılan yatırımlar bağlamında önemli rol oynadığını vurguladı.

PUTİN'E SERT ELEŞTİRİ

Kongre’de ABD’li vekillere hitap eden Miçotakis, Putin’i sert sözlerle eleştirdi. Yunanistan Başbakanı, Ukrayna'ya atıfta bulunarak, "Putin'in saldırganlığına karşı Ukrayna'nın yanındayız. İnsani yardım ulaştırdık. Ukraynalıları vatanlarını savunmalarına yardımcı olmak için silahlarla destekledik" dedi.

Miçotakis, şöyle devam etti: "Putin, güçlü devletlerin pozisyonlarını dayattığı bir dünya yaratmaya çalışıyor. Toprak iddialarının tarihsel fanteziler temelinde ileri sürüldüğü, barış antlaşmalarıyla kararlaştırılmak yerine saldırganlıkla uygulandığı bir dünya bu. Anlaşmazlıkları diplomatlardan ziyade orduların çözdüğü bir dünya."

"(Putin) Başarılı olamayacak. Başarılı olmamalı. Sadece Ukrayna'nın iyiliği için değil, aynı zamanda tüm otoriter liderlere, tarihsel revizyonizmin ve uluslararası hukuku ihlâl eden açık saldırganlık eylemlerinin küresel demokratik devletler topluluğu tarafından tolere edilmeyeceği mesajını göndermek için de başarılı olmamalıdır. Kızgınlığın, revizyonizmin ve emperyal nostaljinin dili galip gelmeyecektir."

PELOSİ'DEN DESTEK MESAJI

Yunanistan basınına yansıyan son bilgilere göre Miçotakis’in ABD Kongresi’ndeki konuşması ABD’li vekillerin dikkatini çekti. Konuşma çerçevesinde, Temsilciler Meclisi Başkanı, Miçotakis’e “yanınızdayız” mesajı verdi. ‘Newsit’ haber sitesi Pelosi’nin Türkiye’nin Ege’de sergilediği duruşu tasvip etmediği bilgisini paylaştı.

CNN Yunanistan’a göre Miçotakis’in konuşmasına paralel olarak Yunanistanlı yetkililer ABD’li karar alıcıları, Atina’nın perspektifinden Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’deki girişimleri hakkında bilgilendirdi.

Yunanistanlı yetkililerin bilgilendirmesi çerçevesinde Türk F-16’ların yükseltilmesi meselesi de gündeme geldi. Yunanistan basını bu konu hakkında ABD’li vekillerin bir dizi kaygılarının var olduğunu vurguluyor.

ABD'Lİ VEKİLLERLE GÖRÜŞTÜ

ABD Kongresi’ndeki konuşması çerçevesinde Miçotakis ABD’li senatörlerle de bir araya geldi. Dış ilişkiler alanında aktif olan Bob Menendez, Miçotakis ile görüşmesi sonrasında “Ortak değerlere dayanan ABD-Yunanistan ortaklığı ve dostluğu hiç bu kadar güçlü olmamıştı. ABD ve Yunanistan Doğu Akdeniz'de demokrasiye ve güvenliğe ve ekonomik refaha bağlıdırlar” mesajını verdi.

Senatör Al Green ise sosyal medyadan “Ülkelerimizi birleştirmeye devam eden ortak değerleri ve ortak demokratik ilkeleri bize hatırlattığınız için teşekkür ederiz” açıklamasında bulundu.

BIDEN, DENDIAS İLE GÖRÜŞTÜ

ABD’den yansıyan son bilgilere göre, Miçotakis’in ABD gezisi çerçevesinde ABD ve Yunanistan Dışişleri Bakanları görüş alışverişinde bulundu.

Yunanistan ve Kıbrıs medyası ise görüşmeleri şöyle aktardı: “Barış ve istikrarı teşvik etmek için birlikte çalışmanın önemi de dahil olmak üzere Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, salı günü Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias arasında yapılan toplantıda gündeme gelen konular arasında yer aldı."

Dışişleri Bakanı, ortak demokratik değerlere dayanan ABD-Yunanistan ilişkilerinin gücünün altını çizdi ve ABD Başkanı ve Yunanistan Başbakanı tarafından ele alınan hedefleri ilerletmeye odaklandı.

Blinken, yaptırımların uygulanması ve insanî ve savunma yardımı da dahil olmak üzere Ukrayna'ya verdiği sarsılmaz destek için Yunanistan'a teşekkür etti. Blinken, ABD'nin Yunanistan'ın enerji güvenliğini ilerletme ve Kıbrıs Cumhuriyeti, İsrail ve ABD ile 3+1 mekanizması da dahil olmak üzere bölgesel iş birliğini geliştirmede oynadığı kritik role temas etti.