Miçotakis'in tehlikeli flörtü: Yunanistan aşırı sağının ağır topları kabinede

Kabine değişikliği yapılan Yunanistan'da, ilk kez eşcinsel bir birey bakan yardımcılığına atandı. Ancak bu karar, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in aşırı milliyetçi ve yabancı karşıtı sağ ile flörtünü gizlemeye yetmedi. Miçotakis'in yeni kabinesinde cunta bağlantısı da bulunan, bir dizi ırkçı isim bulunuyor.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’da dün açıklanan küçük çaplı kabine revizyonuyla aşırı sağcı kanadın hükümetteki yeri sağlamlaştı. Yeni süreçte aşırı milliyetçi siyasetçiler kilit konumdaki bakanlıklarla makamlarda boy gösterecek. 

KABİNEDE İLK EŞCİNSEL İSİM

Kendini liberal sağ olarak lanse etmek için ülke içinde ve uluslararası arenada çaba sarf eden Başbakan Kiryakos Miçotakis, hükümetinin prestijini koruma amacıyla eş zamanlı olarak bir başka önemli adıma da imza attı. Yunanistan'da eşcinsel olduğunu açıklayan ilk bürokrat, Bakan Yardımcısı sıfatıyla kabineye girdi.

Yunanistan basınına yansıyan son bilgilere göre, yeni Kültür Bakanı Yardımcısı Nikolas Yatromanolakis oldu. Yatromanolakis geçtiğimiz dönemde Kültür Bakanlığı’nın genel sekreteri görevini yürütmekteydi. Muhafazakâr Hristiyan Ortodoks inancının yaygın olduğu Yunanistan’da, eşcinsel bir bireyin bakan yardımcılığına atanması hem ülke medyasında hem de uluslararası basınında geniş yankı buldu. 

AŞIRI SAĞCILARIN YÜKSELİŞİ

Bununla birlikte, Atina’da ilk eşcinsel bakan yardımcısının gündemin en dikkat çekici maddesine dönüşmesi, Miçotakis kabinesinin aşırı milliyetçi ve yabancı karşıtı sağ ile flörtünü gizlemeye yetmiyor. İslam ve Türkiye karşıtlığı üzerinden siyaset yapan popülist simalar da, Miçotakis'in onayıyla Yunanistan’ın yeni kabinesinde ve iktidar partisinde kilit mevkilere geldi. 

Popülist sağın Yunanistan kabinesinde zemin kazanması, tarihçi Adonis Yeorgiadis’in hem kabinede hem iktidardaki Yeni Demokrasi içerisinde önemli mevkilere gelmesiyle hızlandı. Halen Kalkınma Bakanı koltuğunda oturan Yeorgiadis, aynı zamanda Yeni Demokrasi’nin iki numarası ve toplum nezdinde tanınan en önemli simalarından biri olarak öne çıkıyor. 

Muhafazakâr ve milliyetçi üst orta sınıf bir aileden gelen Yeorgiadis tarihçi ve yayıncı kimliğiyle tanınıyor. Yunanistan’da ulusal ve yerel ölçekte yayın yapan televizyonlardan bilimsel içeriği tartışmalı olan kitap ve ürünler satan Yeorgiadis, siyasete 90’lı yılların başlarında, eski başbakanlardan Antonis Samaras’ın öncülük ettiği popülist, milliyetçi akımın saflarından atıldı. 

Yeorgiadis 2000’li yıllarda Yunanistan Ortodoks Kilisesi’nin öncülüğünde kurulan muhafazakâr, aşırı sağcı Laos’un ikinci lideri konumuna kadar yükseldi. 2010’lu yılların başlarında bu partiyle ilişkilerini kesip, parlamentoda Yunanistan’a sunulan ekonomik yardım paketlerine destek sunmak suretiyle Yeni Demokrasi saflarına katıldı ve muhafazakâr hükümetlerde önemli mevkilere geldi.  

CUNTA BAĞLANTILI İSİM İÇİŞLERİ BAKANI

Yeorgiadis gibi popülist aşırı sağcı kanadın bir diğer temsilcisi olan hukukçu Makis Voridis de dün itibarıyla İçişleri Bakanlığı'na getirildi. Öğrenci olduğu 1967-1974 döneminde Yunanistan’da yönetime el koyan askeri cuntanın 'fedaisi' konumundaki Voridis, 80’li ve 90’lı yıllarda aşırı sağcı Altın Şafak’ın öncüsü olan harekette genel sekreterlik ve liderliğe kadar yükseldi. 

Voridis 2000’li yıllarda Yeorgiadis gibi önce aşırı sağcı Laos ile hareket etti. Daha sonra Yeni Demokrasi’ye katıldı ve önemli mevkilerde rol üstlendi. Voridis geçtiğimiz süreçte Tarımsal Kalkınma Bakanı görevini yürütmekteydi. Sıklıkla katıldığı televizyon programlarında, yabancı karşıtı ve devlet otarşizmini benimseyen tezleri dillendirdi. 

MECLİS SÖZCÜSÜ DE FAŞİZAN KANATTAN

Miçotakis kabinesi ve Yeni Demokrasi içinde Yeorgiadis ve Voridis’in yanı sıra diğer bazı önemli popülist simalar da dün yeni görevlere getirildi. Yunanistan’da ırkçı akımın teorisyenlerinden Kostas Plevris’in oğlu Thanos Plevris, gelecek dönemde Yeni Demokrasi’nin parlamentodaki iki numaralı sözcüsü olacak. Irkçı akım ve babasıyla arasına mesafe koysa da, Plevris Yunanistan’da aşırı sağcı yaklaşımlarıyla tanınan bir siyasetçi.

Popülist tavırlarıyla dikkat çeken bir başka siyasi figür Sofia Voultepsi de yeni dönemde Yunanistan hükümetinin mülteci ve göçmen politikalarını yakından takip edip değerlendirecek. Asıl mesleği gazeteci olan eski hükümet sözcüsü geçtiğimiz süreçte Yunanistan medyası aracılığı ile yabancı karşıtı mesajlar verdi.