Miçotakis Putin ile bir araya geliyor: Türkiye ve Kıbrıs gündemde

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Rusya Devlet Başkanı ile bir araya gelecek. Görüşmelerde Kıbrıs ve Türkiye gündemi masada olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in bugün ve yarınki diplomasi programı kapsamında İsrail Başbakanı Naftali Bennet ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Miçotakis'in ilerleyen saatlerdeki görüşmelerinde Türkiye ve Kıbrıs ile ilgili meseleler ile enerji konusunun gündeme gelmesi bekleniyor.

İSRAİL'DE ÜÇLÜ ZİRVE 

Atina’daki Başbakanlık Sarayı Megaro Maksimou’dan basına yansıyan son bilgilere göre Miçotakis Tel Aviv’de İsrail Başbakanı Naftali Bennet ile bir araya gelecek. Görüşme bugün İsrail’de yapılan Yunanistan-Kıbrıs-İsrail Üçlü Zirvesi çerçevesinde gerçekleştirilecek. Söz konusu zirvede Kıbrıs’ı ülkenin Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis temsil edecek. İsrail’de Yunanistan Başbakanı’nın ayrıca İsrail’in yeni Cumhurbaşkanı ile de bir görüşme yapması planlanıyor.

İsrail’deki zirve Covid-19’un Omicron varyantının çeşitli ülkelere yayılmasına ve İsrail’in bu gelişme nedeniyle dış dünyaya kapılarını kapatmasına rağmen gerçekleştiriliyor. Zirvede Doğu Akdeniz’i ilgilendiren konular üç ülkenin lideri tarafından masaya yatırılacak. Bu konuların başında enerji ve Türkiye eksenli gelişmeler geliyor.

Yunanistan-Kıbrıs-İsrail Üçlü Zirvesi Atina ve Lefkoşa’da Yunanistanlı ve Kıbrıslı liderlerle diplomatların İsrail’in yeni kabinesinin üyelerini tanımaları için bir fırsat olarak görülüyor.

 

PUTİN İLE GÜNDEM ENERJİ, TÜRKİYE VE KIBRIS

Miçotakis Yunanistan-Kıbrıs-İsrail Üçlü Zirvesi sonrasında Rusya’ya uçacak. Yunanistan Başbakanı Soçi’de Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile önemli bir görüşme gerçekleştirecek. Atina’daki kaynaklar Soçi’de Miçotakis’in Putin ile ikili ilişkileri konuşurken Yunanistan tarafının özellikle enerji meselelerine büyük önem atfetmesi bekleniyor.

Atina, Putin ile görüşmede Doğu Akdeniz ile ilgili meseleleri ve Kıbrıs Sorunundaki son durumu da gündeme getirecek. Yunanistan Rusya’nın Kıbrıs ile ilgili olarak iki toplumlu, iki kesimli federal çözüme desteğini yinelemesinin önem taşıdığı görüşünde. Yunanistan yönetimi, Moskova’dan Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tezleri ve adımlarıyla ilgili net bir duruş sergilemesini de bekliyor.

Ayrıca, Rusya ve Yunanistan ‘2021 Yunanistan-Rusya Yılı’ etkinlikleri çerçevesinde ikili kültürel ve eğitim ilişkilerini geliştirmek için de düğmeye basacak.