Miçotakis-Biden görüşmesi: Gündemde Ankara var

ABD Başkanı Biden ile Beyaz Saray'da görüşmesi beklenen Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in gündeminde Ankara var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelecek. Görüşmede, Türkiye-Yunanistan ilişkileri ile Ege ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin gündeme gelmesi bekleniyor. Yunanistan basınının aktardığına göre Biden-Miçotakis görüşmesinde, ABD’yi ziyaret eden Yunanistan Başbakanı'nın Türkiye ile ilgili meseleleri öne çıkaracağı belirtiliyor. Ankara’nın Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili rezervlerinin de konuşulacağı tahmin ediliyor. Söz konusu görüşme, bugün TSİ 22.30’da Beyaz Saray’da gerçekleştirilecek. 

Yunanistan basını, Atina'nın hedefini, “Yunanistan ile ABD arasındaki stratejik ilişkinin yanı sıra, Balkanlar, Akdeniz ve Güneydoğu Avrupa'da güvenlik, barış ve istikrar faktörü olarak, NATO'nun güneydoğu kanadında en güvenilir ve ciddi ortağı olarak Yunanistan’ın rolünün teyit edilmesi" sözleriyle niteliyor. Söz konusu hedefin yanı sıra Miçotakis'in Türkiye eksenli gerilimlerin bölgede yarattığı tehlikelere temas etmesi bekleniyor. Bu konuda Miçotakis, Ege’deki 'it dalaşı' konusunu gündeme taşıyacak.

Biden-Miçotakis görüşmesinin gündeminin üst sıralarında, Yunanistan'ın Avrupa için bir LNG taşıma merkezine dönüştürülmesi projesine ABD’nin desteği de yer alıyor. Bu bağlamda Ukrayna’daki savaş ile enerji meselesinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

MİÇOTAKİS, PELOSİ'NİN DAVETİ ÜZERİNE KONUŞMA YAPACAK

Atina’daki kaynakların “hem semantik hem de içerik açısından son derece önemli” olarak nitelediği ziyaret çerçevesinde, Yunanistan Başbakanı'nın salı günü, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin daveti üzerine bir konuşma gerçekleştirmesi bekleniyor. Miçotakis konuşmasında, Yunanistan ve ABD'nin demokrasi ve demokratik toplum konusundaki ortak değer ve konumlarının yanı sıra Yunanistan’ın Avrupa için bir enerji tedarik merkezi olma hedefiyle yürüttüğü enerji projelerine de atıfta bulunacak.

Miçotakis’in ABD’li karar vericilere seslenişi Türkiye'nin Washington’dan F-16'lar meselesi için yeşil ışık beklediği bir sürece denk geliyor. Bu alanda Yunanistan’ın bazı kaygıları söz konusu. ABD ziyareti çerçevesinde Miçotakis'in ayrıca, Dışişleri Komitesi Başkanı Bob Menendez gibi Amerikan yasama organının önemli üyeleriyle de temasta olması bekleniyor.

İKİLİ ASKERİ İLİŞKİLER YOĞUNLAŞIYOR

Miçotakis’in ABD ziyareti öncesi Yunan Parlamentosu “ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İş birliği Anlaşması'nı (MDCA)” onayladı. Anlaşmanın giriş bölümünde “egemenliğin ve toprak bütünlüğünün herhangi bir tehdide, hatta silahlı saldırıya karşı karşılıklı korunması” hedefine atıfta bulunuluyor.

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde ABD Girit’te bulunan Souda Üssü’nün yenilenmesi için 50 milyon euro'luk bir kaynak ayırdı. Söz konusu gelişmeler, Yunanistan ve ABD'nin Atina’nın hava kuvvetlerini Amerikan F-35'leri ile takviye etmeyi planladığı ve ABD’nin komşu ülkedeki askeri varlığını yoğunlaştırdığı bir sürece denk geliyor.