Miami'de çöken binada ihmal belgelendi: Bodrum duvarları çatlamış

Miami'de geçtiğimiz hafta çöken binada ölü sayısı 11'e yükselirken, yıkılmadan günler önce denetime giden bir müteahhidin bodrum katındaki ihmali görüntülediği ortaya çıktı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Florida eyaletinin Miami kentinde perşembe günü bir kısmı çöken 12 katlı binada arama kurtarma çalışmaları sürerken, ölü sayısının 11'e yükseldiği duyuruldu. 156 kişiden ise hala haber alınamıyor. 1980 yılında inşa edilen Champlain Towers South isimli kompleksin çökme nedeni henüz belirlenemezken, yıkılmadan günler önce bir müteahhidin binayı ziyaret ederek bodrum katındaki ihmali görüntülediği ortaya çıktı. 

PASLI İNŞAAT DEMİRLERİ AÇIĞA ÇIKMIŞ

Miami Herald'ın aktardığına havuz restorasyonu için denetime giden müteahhit, bodrum katındaki otoparkta beton duvarların çatlamış ve paslanan inşaat demirlerinin açığa çıkmış olduğunu tespit eti. "Otoparkın her yerinde su birikintisi vardı" diyen müteahhit, binanın bakımsızlığını fark ettiğini ve bunu görevlilerden birine bildirdiğini aktardı.

En fazla su birikintisinin, 78 numaralı park yerinin çevresinde bulunduğu kaydedildi. Bu noktanın ise, havuz güvertesinin altında yer aldığı belirtildi. Müteahhit, "Binanın çökmesine bu durumun sebep olup olmadığını merak ediyorum" ifadelerini kullandı.

2018 yılında yapılan bir denetim kapsamında binanın orijinal tasarımında 'büyük bir hatanın' tespit edildiği açıklanmıştı. Bir hatanın, deniz kenarında bulunan binanın temelindeki suyun tahliye edilmesini zorlaştırdığı raporlanmıştı.

'YIKILMAYA KATKIDA BULUNMUŞTUR'

Müteahhidin çektiği fotoğrafları inceleyen Mohammad Ehsani isimli mühendis, "Kirişlerin alt kısmında inşaat demirlerinin korozyonunu görebilirsiniz. Bu çok ciddi bir durum" dedi ve şöyle devam etti: "Eğer bu durum binanın alt kısmındaki kirişlerde de mevcutsa, kesinlikle yıkılmaya katkıda bulunmuştur." 

Kesin bir sonuca varmak için acele edilmemesi gerektiğini söyleyen Ehsani, yine de otoparkta görüntülenen hasarın göz önünde bulundurulması gerektiğini aktardı. Ehsani, "Bu bina gibi asimetrik yapılarda, yıkılan bir parçanın diğer kısımları da etkilemesi muhtemeldir" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)