MHP’den esnek, kayıt dışı çalışma için denetim uyarısı

AK Parti’nin “istihdam artışı” için sunduğu, emek örgütlerinin ise “hak gaspı” olarak nitelendirdiği teklif görüşülmeye başlandı. Muhalefetin karşı çıktığı teklife MHP’den de uyarı içeren destek geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı "Kayıt dışı çalışanlara yönelik destek uygulamasının hem istismar edilebileceği hem de kayıt dışılığı özendirebileceği dikkate alınarak uygulamada sıkı denetim yapılmalı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Emek örgütlerinin “kıdem tazminatı ve emeklilik haklarının gaspı” olarak nitelendirdiği 'istihdam paketi'nin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri başladı. İki bölüm halinde yapılacak görüşmelerin ilk bölümünde gruplar adına yapılan konuşmalarda kısmı ve esnek çalışma yönetmeleri içeren teklife muhalefet temsilcileri itiraz etti.

İYİ PARTİ: ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETME

İYİ Parti Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, teklifle 25 yaş altındakilerin kısmi süreli istihdamlarına yönelik işverenlere birtakım ayrıcalıklar sağlandığını söyledi, “Genç işsizliğin farkına varmanız bizi ziyadesiyle mutlu etti ancak yine çözüm diye ortaya konulan teklif gençleri mağdur edecek” dedi. Teklifteki düzenleme ile gençlere 10 gün çalışma karşılığı 800 lira öngörüldüğünü söyleyen Türkkan, “İşte, Adalet ve Kalkınma Partisinin gençlere sunabileceği gelecek ancak budur: Yarı zamanlı bir iş ve 800 lira maaş. Gençlerle ilgili bütün ufkunuz, vizyonunuz bu kadar” dedi.

Teklifin 25 yaş altı ve 50 yaş üstü olanlar için belirli iş sözleşmesi getirmesini de eleştiren Türkkan, “Bu kişiler iki yıl çalıştıktan sonra işten çıkarıldı ne kıdemleri olacak ne de ihbar tazminatları, dımdızlak ortada kalacaklar” dedi. EYT sorunu çözüm beklerken 50 yaş üstündekilerin iş bulabilmesi için belirli süreli iş sözleşmesi yapılmasının önünün açıldığını söyleyen Türkkan, “Bu, ölümü gösterip sıtmaya razı etmektir” değerlendirmesinde bulundu.

MHP’DEN DENETİM UYARISI

MHP Grubu adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, teklifin Covid-19 salgınının ekonomik ve sosyal hayata olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla daha önce uygulamaya konulan tedbir paketlerine ek olarak istihdamı korumaya ve artırmaya yönelik düzenlemeler içeren bir teklif olduğunu söyledi, “Esnek çalışmayla ilgili düzenlemelerin çalışanların güvencesiz kalmasına yol açmaması hususu dikkate alınmalıdır. Yine, kayıt dışı çalışanlara yönelik destek uygulamasının hem istismar edilebileceği hem de kayıt dışılığı özendirebileceği dikkate alınarak uygulamada sıkı denetim yapılmalıdır” uyarısında bulundu.

HDP: ENFLASYON-FAİZ TEORİSİ GİBİ YANLIŞ ANLAYIŞ

HDP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu çalışma hayatıyla ilgili düzenlemelerin birçoğunun emek piyasasında esnekliğin sağlanması, ücretlerin düşürülmesi, belirli süreli iş sözleşmesi ile kıdem tazminatlarının artık uygulamadan çıkma ihtimalini içerdiğini söyledi. İşçi ücretlerini aşağıya çekerek işverenin mali yüklerini düşürme varsayımının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz ve enflasyon konusundaki 'yanlış anlayışı'na benzediğini söyleyen Katırcıoğlu, “Üretim ve yatırım sadece taleple ilişkilidir. Eğer talep yoksa işverenin maliyetlerini ne kadar düşürürseniz düşürün bu, işverenin üretimini artırması ve yatırım yapması anlamına gelecek bir etki sağlamaz. İktisat teorisi bunu defalarca denemiştir ve sonuçta vardığı şey özellikle kriz zamanlarında, ekonomik daralma anlarında talebi artırmaya yönelik tedbirler almaktır. Talep artışı da doğrudan gelir desteği vererek sağlanabilir” dedi. Katırcıoğlu, 25 yaş altı, 50 yaş üstü kişiler için 2 yılı geçmemek üzere belirli iş sözleşmesi yapılma düzenlemesinin bu şekilde yapılan sözleşme sayısını arttıracağını, bunun da kıdem tazminatını tümüyle yok edeceğini söyledi.

TAKSİT TAKSİT CİĞERİNİZİ SÖKECEĞİM TEKLİFİ

CHP Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Abdüllatif Şener kamu borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemeyi eleştirdi. Borçların silinmediğini sadece ertelendiğini belirten Şener, “Takside bağlayacağım, taksit taksit ciğerinizi sökeceğim” dedi. Pandemi nedeniyle geçici olarak kapatılan iş yerlerine tek kuruş karşılıksız, doğrudan destek verilmemesini eleştiren Şener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun “40 yıl devletine vergi ödeyen esnafına, 40 gün bakamayan bir Erdoğan hükûmeti var” sözlerini hatırlattı, bunun zulüm olduğunu söyledi. Yapılan düzenlemeleri “kangren olmuş yaralara pansuman”, “aspirin tedavisi” olarak nitelendiren Şener, “Ülke sıtmaya yakalanmış, tir tir titriyor ve hükûmet aspirin tedavisiyle yoluna devam etmeye çalışıyor. Bu iş böyle olmaz ve bu anlayış kökten değişmediği sürece ülkedeki sorunlar çözülmez” dedi.

Şener Varlık Barışı düzenlemesini de “Vatandaşın tek kuruşluk ödenmemiş vergisini taksite bağlayıp gırtlağına çöken hükûmet bu kanun düzenlemesiyle ve bu maddeyle tek kuruş vergi ödemeden, milyarlarca doları nasıl kazandığı belli olmayan yollarla para kazanıp yurt dışında bir köşede stoklamış kişilere "Temmuz 2021'e kadar paranızı Türkiye'ye getirebilirsiniz, tek kuruş vergi almayacağız ve paranızı ananızın ak sütü gibi helal ve yasal kazanılmış para sayacağız." diyor hükûmet” sözleriyle tepki gösterdi. Söz konusu düzenlemeyi, “Ülkeyi, mafya devletine götürecek yola döşenmekte olan taş misali görüyorum” diyen Şener, “Biliyorsunuz, cehenneme giden yollar iyi niyet taşlarıyla döşelidir” diye uyardı.

Meclis Genel Kurulu'nda teklif üzerindeki görüşmeler bugün devam edecek.