MHP’den asgari ücret teklifine ‘kayıt dışılığa sevk eder’ itirazı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Kalaycı, sadece asgari ücretle çalışanların vergi istisnasından yararlandırılması teklifini eleştirdi, kayıt dışılığın artabileceğini söyledi.

Mustafa Kalaycı
Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını içeren kanun teklifinin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı.

Sadece asgari ücretle çalışanlar için gelir vergisinin sıfırlanmasını öngören teklife MHP’den de itiraz geldi. Kamuoyunda, “Herkesin asgari ücretle çalıştırılmasına neden olacak düzenleme” olarak nitelenen teklifi değerlendiren MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı uygulamanın birçok sorunu beraberinde getireceğini söyledi.

‘İŞVERENLERİ KAYIT DIŞILIĞA SEVK EDECEĞİZ’

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Kalaycı, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını “tarihi reform” olarak niteledi, ancak sadece asgari ücretle çalışanların vergi dışı bırakılmasının birçok sorunu beraberinde getireceğini söyledi.

Söz konusu adımın vergi adaletsizliğine yol açacağını belirten Kalaycı, çalışanlar arasında vergileme farklılığının ortaya çıkacağını söyledi. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının kayıt dışılığı teşvik edeceğini belirten Kalaycı, “Biz yaptığımız düzenlemeyle işverenleri bir anlamda kayıt dışılığa sevk edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Söz konusu uygulamayla işverenlerin, çalıştırdığı işçiyi kayıtlı göstermemenin yanı sıra ücreti eksik bildirme gibi “kayıt dışı” uygulamalara yönelebileceğini belirten MHP’li Kalaycı, “Mesela, fazla mesai almanın bir anlamı kalmayacak çünkü vergileneceği için bu defa o vergi dışı olma imkânı ortadan kalkacak, benzer ödemelerde de aynı durum söz konusu olacak” diye konuştu.

Teklifle birlikte ‘Asgari Geçim İndirimi’nin anlamını yitirdiğini savunan MHP’li Kalaycı, genel anlamda bu ödemenin ortadan kalktığını söyledi. MHP’li Kalaycı, sadece asgari ücretliye vergi indirimi yerine çalışanların ücretinin asgari ücret kadar kısmının vergi dışı bırakılması gerektiği görüşünde olduklarını ifade etti.

Etiketler MHP asgari ücret