MHP yönetimi yarı yarıya değişti

MHP’yi 2023 seçimlerine taşıyacak kadroların belirlendiği kurultay tamamlandı. Bahçeli’nin 10. kez genel başkan seçildiği kongrede parti yönetimi yarı yarıya değişti. Bahçeli, HDP’nin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianame için “milletin yüreğine su serpildi” dedi. MHP’li kurmaylar da iddianamenin kongreden bir gün önce ortaya çıkmasına yönelik eleştirilere, “Hukukun gereği neyse yapılmıştır”, “609 sayfalık bir iddianame MHP’nin kongre gününe mi ayarlanıp sunulacak!” yanıtı verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 10. kez genel başkan seçildiği 13. Olağan Büyük Kurultay’da parti yönetiminde yarı yarıya değişim oldu. Yeni MYK listesinde Başkanlık Divanı üyeleri büyük ölçüde korunurken kadın üye sayısı düştü. Kongrede ana gündem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin uzun süredir çağrısını yaptığı HDP’nin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianame oldu.

SALONDA SLOGAN ATILMADI

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin en rahat kurultayı olarak nitelendirilen 13. Olağan Büyük Kurultay pandemi koşulları nedeniyle seyircisiz yapıldı. Sadece parti delegeleri, yöneticileri, milletvekilleri ve görevlilerin bulunduğu salonda slogan da atılmadı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaklaşık 1 saat süren konuşması da sakin bir ortamda dinlendi. Tüm delegelerin oyuyla aday gösterilen Bahçeli, firesiz oyla yeniden genel başkan seçildi.

BAHÇELİ MYK’NIN YARISINI DEĞİŞTİRDİ

MHP lideri Bahçeli, partisini 2023 seçimlerine taşıyacak kadrosunda yarı yarıya değişikliğe gitti. Partinin en üst karar organı 75 kişilik Merkez Yönetim Kurulu’nda 37 isim değişti. Yeni MYK’da Başkanlık Divanı Üyesi Emin Haluk Ayhan, Hidayet Vahapoğlu, mevcut milletvekilleri Ayşe Sibel Ersoy, Sefer Aycan ile eski milletvekilleri Zuhal Topçu, Ruhsar Demirel ve Mehmet Parsak’ın yer almaması dikkat çekti.

KADIN ÜYE SAYISI 10’DAN 6’YA DÜŞTÜ

75 kişilik MYK’da kadın üye sayısı 10’da 6’ya düştü. Zuhal Topçu, Ruhsar Demirel, Merve Menekşe, Ayşe Sibel Ersoy’un liste dışı kaldığı yeni MYK’da kadın üyeler, Pelin Yılık, Derya Bulut, Filiz Kılıç, Deniz Depboylu, Nevin Taslıçay, Nur Tuğba Aktay oldu.

İLK 'KAPATMA' YORUMU: MİLLETİN YÜREĞİNE SU SERPİLDİ

MYK listesindeki değişim dışında sürpriz yaşanmayan kurultayda dikkatler MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuşmasındaydı. Bahçeli yaklaşık 1 saat süren konuşmasında iç ve dış gelişmeler, ittifaklar, ekonomi konularında değerlendirmelerde bulundu, uzun zamandır çağrısını yaptığı HDP’nin kapatılması konusunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianame hazırlamasıyla ilgili de ilk değerlendirmesini yaptı. Bahçeli, “HDP, siyasi kisveye bürünmüş suç örgütüdür, herhangi bir isimle açılmamak üzere kapatılması tarihe, millete, adalete ve gelecek nesillere namus görevidir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianameyi dün itibariyle Anayasa Mahkemesi’ne göndermesi hakkın, hukukun ve adaletin sesidir ve bu gelişme milletin yüreğine su serpmiştir” dedi.

‘MHP ÜLKEMİZDE İŞLENEN SUÇLARA KARŞI ELİ KOLU BAĞLI, DUYARSIZ KALMAZ’

HDP’nin kapatılması için hazırlanan iddianamenin MHP kongresinden bir gün önce Anayasa Mahkemesi'ne sunulması üzerine HDP’den “AKP, kapatma davasıyla yargı üzerinden MHP’ye bir kongre hediyesi vermiş, savcılar siyasi talimatla hareket etmiştir” tepkisi gelmişti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Bunun kongre ile alakası yok. Genel başkanımız bunu söyleyeli neredeyse 1 yıl oldu” değerlendirmesi yaptı. MHP Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak bu konuyla ilgili görevli olduğunu hatırlatan Yıldız, parti olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuru için yaptıkları çalışma bitmek üzereyken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan bu adımın geldiğini söyledi. Devlet kurumlarının birbirinden habersiz olmadığını söyleyen Yıldız, Kobani olaylarının iddianamesi hazırlanırken Yargıtay Cumhuriyet Bassavcılığı'nın da süreci izlediğini, konu kamu davasına dönünce de söz konusu evrakların suretlerini istemiş olduğuna dikkat çekti. Hazırlanan iddianameyi yerinde bulan Yıldız, “MHP ülkemizde işlenen suçlara karşı eli kolu bağlı, duyarsız kalmaz” dedi.

‘AK PARTİ KAPATMALARA KARŞI DENİLİYORDU, DEMEK Kİ ETKİSİ YOK’

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamenin adalet mekanizması içinde bir işlem olduğuna dikkat çeken Yıldız, “İddiaya bakılırsa AK Parti kapatmalara karşı deniliyordu. Demek ki etkisi yok. Hukukun gereği neyse yapılmıştır” dedi.

HDP KENDİNİ FESH EDERSE KAPATMA DAVASI DÜŞER İDDİASI

Bu arada HDP’nin kapatma davası açılması durumunda kendini feshettiği takdirde davanın düşeceği yönünde tartışmalar yapılıyor. 2010 yılında AYM’nin Siyasi Partiler Kanununun 108. Maddesini iptal etmesi nedeniyle bu tartışmanın yaşandığına dikkat çeken Yıldız, “Ama bir de Siyasi Partiler Kanunu 110. Maddesine baksınlar. Kaldı ki dava açıldıktan sonra mal varlığı üzerine tedbirler konulmuşsa ve siyasi yasakların isimleri tek tek zikredildiyse siyasi partinin kendini kapatması bunu önlemez. 110. Madde dava devam eder diyor. Kaldı ki 108. Madde yerine yasal düzenleme yapılmamış, o da yapılabilir” dedi.

‘MESELE HUKUKİDİR, SİYASİ DEĞİLDİR’

MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül de kongredeki 2023 vurgusuna dikkat çekti. MHP’nin Cumhuriyetin 100. Yılı vurgusunu 90’lı yıllardan bu yana yaptığına işaret eden Bülbül, “Bunun seçime denk gelmesi ayrıca önemli. 2023’e yürüdüğümüz bu süreçte MHP kurultayı da iradesini pekiştiren, motivasyonunu artıran bir kurultay oldu" dedi.

Levent Bülbül, HDP’nin kapatılması için hazırlanan iddianamenin kurultay öncesi AYM’ye sunulmasına yönelik eleştirilere "Bu tesadüfleri böyle okumak niyet okumaktır, art niyetliliktir" yanıtı verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2-3 hafta önce 6-8 Ekim olaylarına dair dosyayı talep ettiğini hatırlatan Bülbül, “Buna dair incelemeler yapıldıktan sonra işlemi ortaya koydu. Anlaşılan bir hazırlık vardı. 609 sayfalık bir iddianame MHP’nin kongre gününe mi ayarlanıp sunulacak! Mesele hukukidir, siyasi değildir. MHP parti kapatmalara mesafeli bir partidir ancak hukukun göz göre göre ayaklar altına alınmasına, anayasal düzenin ayaklar altına alınmasına göz yumulmasına da razı değildir” dedi.