MHP il başkanının açtığı davada gazeteci Takva'ya beraat

Gazeteci Ruşen Takva, eski MHP Hakkari İl Başkanı Fatih Özbek'in silahlı saldırıya karıştığına dair haberi ve paylaşımı nedeniyle yargılandığı davada beraat etti.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Eski MHP Hakkari İl Başkanı Fatih Özbek’in silahlı saldırıya karıştığına dair haberi ve paylaşımı nedeniyle gazeteci Ruşen Takva hakkında Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 217/A maddeli ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Duruşmada savunma yapan Takva; Türkiye’de savcılık makamları çok uzun bir zamandır gazeteciye gazetecilik öğreten bir makam haline geldi ve siyaset üstü olması beklenen kurumların da iktidar partisi il başkanlıkları gibi hareket etmeye başladı" dedi.

Gazeteci Takva, Hakkari’de gerçekleştirilen duruşmaya Van 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hazırlanan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı. Duruşmada Takva’nın avukatı Burcu Şeber’in yanı sıra Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, İnsan Hakları ve Medya Derneği temsilcileri ile gazeteci meslektaşları katıldı.

SAVCI CEZA TALEBİNDE BULUNDU

Savcılık, hazırlamış olduğu mütaalada, Takva’nın haberi yayınladıktan sonra Hakkari’de sokakların karıştığını ve yazdığı haberle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçunu işlediğini belirterek ceza talebinde bulundu. Bunun üzerine sözlü savunma yapan Takva şöyle konuştu: “Savcılık makamı mütalaasında Hakkari’deki sokakların benim haber yapmamın ardından karıştığını dolayısıyla ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasıyla cezalandırılmamı talep etti. Ancak ben haberi sokaklar karıştıktan sonra ve sokakların karıştığını gösteren videolar eşliğinde yazmıştım. Yani sokaklar zaten bu iddiayla çoktan karışmış ve esnaf kepenk kapatmıştı.”

'YİNE BÖYLE BİR OLAY YAŞANSA BEN YİNE AYNI ŞEKİLDE GÖREVİMİ YAPACAĞIM'

Savunmasının devamında Türkiye’de savcılık makamlarının çok uzun bir zamandır gazeteciye gazetecilik öğreten bir makam haline geldiğini söyleyen Takva, “Bu iddianamede gösterdi ki yine gazetecilik yargılanmaya çalışılıyor ve yine baş rollerinde iktidarın küçük ortağı MHP’nin olduğu bir piyes sergileniyor. Zaten davanın açılacağı, siyaset üstü olması beklenen Hakkari Valiliği’nin daha sonra sağlık çalışanlarına şiddet uyguladığı gerekçesiyle görevden alınan MHP il başkanını savunan açıklamasıyla o günden belliydi. Tüm bunları gördüğümüzde, bir devletin mahkemeler eliyle nasıl ciddiyetini kaybettiğini görmüş olduk. Dolayısıyla suçlamaları kabul etmiyor, değil Hakkari’de Türkiye’nin herhangi bir kentinde yine böyle bir olay yaşansa ben yine aynı şekilde, halkın haber alma hakkı olan gazetecilik görevimi yapacağım. Suçlamaları kabul etmiyorum ve beraatimi talep ediyorum” dedi.

'RUŞEN TAKVA SIRF HABER YAPTIĞI İÇİN NE YAZIK Kİ ONUN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNUYORUZ'

Ardından söz alan Takva’nın avukatı Burcu Şeber, savcılığın ceza talep ettiği mütalaaya karşı yapmış olduğu savunmasında, mütaalanın siyasi saiklerle yazıldığını belirterek şöyle konuştu: “Bugün burada bu dosya detaylandırılmaya muhtaçtır. İsnat edilen konuya bakmak gerekirse, önce Ruşen Takva'nın haberine bakmamız gerekir. Müvvekilim Türkiye’de mesleki faaliyetini layıkıyla yapan az sayıdaki gazetecilerden biridir. Yazılan haberde de olay tüm yönleriyle detaylandırılmış ve kentte yaşanan tüm gerçeklikler yorumlanmadan, olduğu gibi tüm mesleki etik ilkelere uygun olarak kamuoyuna sunulmuştur. Demokratik olduğunu öne süren tüm ülkelerde bu şikâyet, yargılama konusu bile olmaması gerekirken biz bugün burada Ruşen Takva sırf haber yaptığı için ne yazık ki onun özgürlüğünü savunuyoruz. Gelinen son sürece baktığımızda her geçen gün basına vurulan prangalar genişletiliyor, özgürlük çemberi ise gittikçe daraltılıyor. İsnat edilen suçun unsurları oluşmadığından müvekkilimin beraatini talep ediyorum."

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, söz konusu suçun oluşmadığından gazeteci Ruşen Takva’nın beraatine hükmetti. (DUVAR)