MHK Başkanı Gündoğdu: Hakem atamasını kura ile yapmak imkânsız

Yeni Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ferhat Gündoğdu, hakem atamaları, VAR, maç raporlamaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Gündoğdu, hakem atamalarının yapılış yöntemini savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu, gazetecilerle sohbet toplantısında konuştu. Hakem atama kararları ve VAR sistemi hakkında açıklamalarda bulunan Gündoğdu, hakem atamalarını kura ile belirlemenin imkansız olduğunu söyledi. Atamalarla kulüplere mesaj verme amacı olmadığını aktaran Gündoğdu, VAR ile saha içi hakemliğinin ayrılacağını ifade etti.

NTV Spor'un haberine göre, Gündoğdu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

ATAMALAR ÜZERİNDEN MESAJ VERMİYORUZ: "Temel amacımız doğru atamaların yapılmasını sağlamak. Atamalar üzerinden kulüplere mesaj vermemiz söz konusu olamaz. Böyle bir amacımız da yok. Ödül ve ceza sistemini işleterek en doğru atamayı yapmaya çalışıyoruz. Süper Lig ve TFF 1. Lig atamalarını 3 kişi yapıyoruz. Ben, başkan vekilimiz Ahmet Şahin ve Yunus Yıldırım birlikte yapıyoruz. Daha önce nasıl yapıldığı konusunda bir şey söylemem yanlış olur. Ayrıca kurul üyelerimizden de görüş alıyoruz."

ATAMALAR KURA İLE YAPILAMAZ: "Kura yönetimi 1990'ların başında kısa süre denenmiş. Sonra vazgeçilmiş. Zaten teknik olarak imkansız. Senede 15 maç üstü yöneten 7 hakem var. Bu hakemlerimiz çok tecrübeliler. 9 hakem sezonda 8 ila 13 maç arasında yönetebiliyor. Bu arkadaşlarımız daha az deneyimli. 8 maçın altında yöneten hakemler ise çok az tecrübeli. Bu kriterlere bakmadan tüm hakemleri aynı torbaya atıp atama yaparsak, az tecrübeli bir hakemin önemli bir maçta görev alması çok riskli olur. Torbadan olması imkansız, ben öyle görüyorum. Fakat atamalarda yapay zeka yardımı alıyoruz. Bir hakem atama programımız var. Parça parça kullanmaya başladık. Maçları ve hakemlerin bilgilerini sisteme girerek, algoritma ile kodlayarak 40 yakın veri üzerinden sonuçlar alıyoruz. İlerleyen zamanda tam otomatik sisteme geçebiliriz."

TÜM VAR KAYITLARINI DİNLİYORUM: "VAR kayıtlarını dinleme yetkisine VAR koordinatörü ve MHK Başkanı sahip. Maçlardan sonra aldığım notlara göre tüm konuşmaları dinliyorum. 2 yönü ile ilgili dinliyorum. 1 kamuoyundaki iddialarla ilgili dinliyorum. Diğeri bizim eksiklerimiz nedir, eğitim olarak neleri daha iyi yapabiliriz çerçevesinde dinliyorum. UEFA konuşmaları ulusal federasyonların yetkisine bıraktı ama kendisi de buna olumlu yaklaşmıyor. Benim şahsi görüşüm çok özel durumlarda paylaşılabilir. Fakat o zaman da o paylaşıldı, bu paylaşılmadı polemiği olacaktır. Burada MHK başkanına güven duyuluyorsa biz çıkıp görüşümüzü paylaşabiliriz."

SÜPER LİG'İN YÜZDE 40'I YENİ HAKEM OLACAK: "Genç hakemlere önem veriyoruz. Çalışmalarımız doğrultusunda gelecek sezon TFF 1. Lig'in yüzde 70'ni, Süper Lig'in yüzde 40'nı yenilemiş olacağız. Kadrolarımız genişliyor. İki ligimiz için de 30'ar hakemlik kadro gerekiyor."

HER MAÇA 3 AYRI RAPOR: "Kulüplerimiz maçlarda tek gözlemcinin rapor yazmasının sakıncalı olduğunu düşünüyordu. 8 MHK üyesine maçları dağıttık. Onların da maçları raporlamasını istedim. Ayrıca sistemde sadece eğitim için analiz ve kodlama yapan bir ekibimiz var. Bu ekipten de not istedik. Böylece 3 göz olduk. UEFA talimatlarına göre gözlemcinin raporu ve notu geçerli. Diğer iki notların resmiyeti yok ama ben iç içtihatlarıma göre kullanabiliyorum. Ayrıca kulüpler birliği çalışma kurulu, gözlemcinin raporları ertesi gün 16:00'ya kadar vermesini değil de, hemen vermesini istiyor. Bu da mümkün. Artık maçın ardından 3 saat içinde raporlar resmi MHK portalına mail atılıyor. 3 saat içinde atılmaz ise gözlemci sorumlusu beni uyarıyor."

AKRABALARA GÖREV YOK: "Birinci derece yakını; babası, annesi ve kardeşleri yönetici konumunda olan kişilere görev vermiyoruz. Şöyle örnek verelim. Bir hakemin babası il hakem kurulunda ise diyoruz ki, 'Oğlunuz hakemliğe devam edecek. O nedenle size kurulda görev veremiyoruz.' diyerek veda ediyoruz veya gözlemcilik görevi veremiyoruz."

VAR HAKEMİ SAYISI 8 OLACAK: "Önümüzdeki sezon öncelikle TFF 1. Lig'de VAR ve saha hakemi kadrosunu ayırmayı planlıyoruz. Süper Lig'de de VAR kadrosundaki 4 hakemi 8'e çıkarmak ve sahadaki arkadaşlarımızdan faydalanmak istiyoruz. Daha sonraki süreçte VAR ve saha hakemini tamamen ayırmak istiyoruz."

AYNI TAKIMI ÜST ÜSTE AYNI HAKEM VERMEM: "Bir maçın ardından, o maçı yöneten hakemi istemediğini açıklayan takımın bir sonraki maçına aynı hakemi atamayı tercih etmem. Zorunlu kalırsam yapmak durumunda kalabilirim. Fakat bu tercihi neden yaptığı açıklamak isterim." (HABER MERKEZİ)