Mezopotamya Ekoloji Hareketi: Cudi’ye gidiyoruz

Ekoloji dernekleri 17 Eylül’de Şırnak’ın Cizre ilçesinde doğa katliamını yürüyüşle protesto edecek.

Google Haberlere Abone ol

Mahsum Kara 

DİYARBAKIR -  Mezopotamya Ekoloji Hareketi, doğa katliamına karşı 17 Eylül’de Şırnak’ta yapılacak yürüyüşe dair Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde açıklama yaptı. Yapılan açıklamanın ardından söz alan HDP Ekolojik Komisyonu Eşsözcüsü Naci Sönmez, uzun süredir Şırnak’ta yaşanan doğa katliamına dikkat çekti: “Batıda ormanlar yanarken bütün ülke ses çıkarırken bugün Kürt coğrafyasında yaşanan ekolojik kırıma karşı kimse ses çıkarmıyor. Yaşananlara karşı topyekun mücadele etmek zorundayız.

Açıklamaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi(DBP), Eşbaskanı Saliha  Akdeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ve Tevgera Jinên Azad(TJA) aktivistleri katıldı. Hazırlanan basın açıklamasının Türkçesini Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nden Derya Akyol, Kürtçesini ise Mezopotamya Ekoloji Hareketinden Mirad Bîlgîç okudu.

‘AĞAÇ KIRIMI SAVAŞ POLİTİKALARININ SONUCUDUR'

Uzun yıllardır Kürt coğrafyasında doğa katliamının artarak devam ettiğini ifade eden Derya Akyol şunları kaydetti: “Özellikle AKP iktidarıyla birlikte, faşizm her alana sirayet etmiş, kırım hız kazanmış, tarihimize, kültürümüze, doğaya saldırılar en acımasız boyutlara ulaşmış, hafızayı yok etme üzerine sürdürülen politikalarla Kürt halkı hedef haline getirilmiştir.”

Savaş pratiklerinin bir sonucu olarak, yıllardır sistematik olarak devam eden orman yangınlarıyla ekosistemin yok edildiğini belirten Akyol, bölgede yakılan ormanların ırkçı politikalar sebebiyle basında, sosyal medyada yer almadığını, ekoloji örgütlerince görünmez kılındığını söyledi.

’17 EYLÜL’DE CİZRE’DE BULUŞUYORUZ' 

Şırnak başta olmak üzere farklı bölgelerde ağaç kesimlerinin devam ettiğine dikkat çeken Akyol, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ağaçlar topraktan kökleriyle sökülüp kamyonlarla farklı illere taşınıp, satılıyor. Bizler tarihine, kültürüne, değerlerine, doğaya sahip çıkanlar olarak; bir yaşamın son bulmaması adına 17 Eylül’de Cizre’de buluşuyoruz. Toplumsal hakikatimizle sesimizi yükseltiyoruz; gençler, kadınlar, sivil toplum örgütleri, partiler, dernekler, sendikalar, odalarla birlikte ve toplumun her kesimini ‘talana ve soykırıma karşı özgürlük’ diyerek Cudi’ye yürümek üzere Cizre’ye davet ediyoruz.”

‘HİÇ BİR ZAMAN SESSİZ KALMADIK'

Yapılan açıklamanın ardından söz alan HDP Ekolojik Komisyonu Eşsözcüsü Naci Sönmez, uzun süredir Şırnak’ta yaşanan doğa katliamına dikkat çekti: “Batıda ormanlar yanarken bütün ülke ses çıkarırken bugün Kürt coğrafyasında yaşanan ekolojik kırıma karşı kimse ses çıkarmıyor. Yaşananlara karşı topyekun mücadele etmek zorundayız. Cizre’de gerçekleştirmek istediğimiz yürüyüşe herkesi davet ediyoruz. Yaşanan doğa katliamına sessiz kalınmasın istiyoruz. Sol-sosyalist kesimlere sesleniyorum, yaşanan doğa katliamına ses çıkarmadıkları sürece kendilerine sosyalist demesinler.”

‘KAYBEDEN TÜRKİYE OLUYOR’

DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz ise, “Bu topraklar sömürge olarak görülüyor ve bütün bu talan ve savaş sömürge hukuku üzerinden yapılıyor. Bugün Botan’da yürütülen ağaç ve doğa talanı, insansızlaştırma politikasıdır. Bu yüzyıllık Kürdü yok sayma politikasıdır. Türkiye’nin gelmiş olduğu nokta budur. Nerede bir Kürt kazanımı varsa orayı insansızlaştırmak için sömürge politikasıyla hareket ediyorlar” dedi.
Aydeniz, sadece Kürtlerin değil bütün ekolojistlerin, muhalefetin doğa katliamına ses çıkarması gerektiğini ifade ederek, “Çünkü bunun sonucunda kaybeden sadece Kürtler değil Türkiye halkı olacak. DBP olarak yürüyüşte yer alacağız” dedi.

Açıklamada Kürtçe konuşma yapan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk de doğa katliamına karşı herkesi Cizre’den etkinliğe davet etti. (DUVAR)