Mezeler, yemekler, tatlılar, içkiler... Yılbaşında ne yiyelim, ne yemeyelim?
Mezeler, ana yemek, tatlılar, meyveler, alkol... Kalabalık ve birçok çeşidin birlikte tüketildiği yılbaşı sofralarınız bünyenize zarar vermesin. Sağlıklı yılbaşı menüleri için nelere dikkat edilmeli?
DUVAR - 2024 yılının son günlerinde yılbaşı gecesi için planlar da yapılmaya devam ediliyor. Kutlamalar, birlikte geçirilecek dostlar, akrabalar... Bir de yılbaşı gecelerinin vazgeçilmesi sofralar... Peki sofralarda neye dikkat etmeliyiz?
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu, yılbaşı gecesi için sağlıklı beslenme planı oluşturmak isteyenlere önerilerde bulundu.
Genellikle birçok çeşit yemeğin yer aldığı yılbaşı sofraları için Çakaloğlu'nun önerisi şöyle
"Küçük porsiyonlarla farklı yemeklerden tadabilirsiniz ancak miktarı kontrol etmeyi unutmayın.
Tabağınızın yarısını sebzelerden (salatalar, zeytinyağlı sebzeler), çeyreğini tam tahıllardan (bulgur, karabuğday, kinoa) ve kalan çeyreğini sağlıklı protein kaynaklarından (baklagiller, tofu, tempeh) oluşturun" ifadelerini kullandı.
ANA YEMEK NASIL OLMALI?
Çakaloğlu, ağır yemekler yerine daha hafif seçeneklere yönelmek isteyenler için tavsiyelerde bulunarak, fırında baharatlarla tatlandırılmış tatlı patates dilimleri veya kabak cipslerinin sağlıklı ve lezzetli alternatifler olduğunun altını çizdi.