Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Mısır'a Ramazan telefonu

Mısır'la 2013'ten beri yaşanan krizde normalleşmeye gidildiği yönündeki açıklamaların ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ramazan ayını tebrik için Mısırlı mevkidaşıyla görüştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Semih Şükrü ile görüştü. Görüşmede iki bakanın Ramazan ayı nedeniyle birbirlerini tebrik ettiği öğrenildi.

Mısır’da 2013 yılında gerçekleşen darbeye Türkiye’nin sert ve uzun süreli bir tepki vermesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasına yol açmıştı. Bu tarihten itibaren Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler maslahatgüzar düzeyinde sürdürülüyor. Bununla birlikte iki ülke Dışişleri Bakanları arasında çeşitli vesilelerle kısa görüşmeler gerçekleştirilmekteydi.

Mısır'ın Doğu Akdeniz'de ilan ettiği hidrokarbon arama alanını, Türkiye'nin 2019'da Birleşmiş Milletler'e bildirdiği Türk kıta sahanlığının güney sınırında sınırlandırması sonrası iki ülke yetkililerden olumlu mesajlar gelmeye başlamıştı.

Çavuşoğlu, 12 Mart’ta yaptığı açıklamada iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin başladığını duyurmuştu. Kahire, Ankara ile temasların olduğu doğrulamış ancak Dışişleri Bakanı Şükrü, 'diyaloğun henüz sınırlı' olduğunu belirtmişti.

Şükrü, "Eğer Türkiye'den Mısır'ın ilke ve hedeflerine uygun gerçek adımlar gelirse, o zaman ilişkilerin normalleşmesi için zemin hazırlanabilir" ifadelerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde de, Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Toplantısı'nın ardından açıklama yapan Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, ortaya koyduğu çabalardan ötürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etmişti. (HABER MERKEZİ)