Mevlüt Çavuşoğlu, eski Afganistan Devlet Başkanı Karzai ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski Afganistan Devlet Başkanı ve geçen yıl iktidarın Taliban'a barışçıl şekilde devri için örgütle görüşme yapan isimlerden Hamid Karzai ile görüştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan Özel Temsilcisi olarak atanan eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva ve Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky ile telefonda görüştü.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bilgilendirmede Çavuşoğlu'nun Karzai, Otunbayeva ve Lipavsky ile ayrı ayrı telefon görüşmesi yaptığı aktarıldı.

Bakan Çavuşoğlu, Otunbayeva'yı tebrik ederken, Çek mevkidaşı ile Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'ne ilişkin görüşmede bulundu.

Çavuşoğlu'nun, Karzai ile görüşmesine ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Taliban örgütünün ABD destekli Afganistan hükümetine karşı saldırılarına artırarak, 15 Ağustos 2021'de başkent Kabil'e girmiş ve yönetimi ele geçirmişti.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin ülkeden kaçmasının ardından yönetimin barışçıl şekilde devri için ABD işgali sonrasında ilk devlet başkanı seçilen Hamid Karzai,  Hizb-i İslami partisinin lideri ve Sovyet işgali sonrası başbakanlık yapmış olan Gülbeddin Hikmetyar ile son hükümetin Taliban'la müzakereleri yürüten konseyinin başkanı Abdullah Abdullah, Taliban'la görüşmeler yürütmüştü.