Mevduat hesabına vergi indirimi doları frenleyemedi

Kambiyo vergisinin düşürülmesinin ardından piyasa, döviz fiyatlarına odaklandı. Serbest piyasada dolar 7,78 liradan güne başladı. Ancak kısa sürede yeniden yükselişe geçen dolar 7,80 liradan işlem görüyor.

Döviz fiyatları yüksek seyrini koruyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Döviz alım-satımında mayıs ayında artırılan kambiyo vergisi geri çekilirken, TL'ye geçişi teşvik etmek amacıyla da bankalardaki mevduat hesaplarından alınan stopaj vergileri bu sabah itibariyle indirildi. Bu adımın döviz fiyatlarına etkisi ise sabah ilk işlemler itibariyle sınırlı oldu.

Dolar güne 7,78 lira, euro 9,12, sterlin ise 9,98 liradan başladı. Ancak kısa sürede yönünü yukarı çeviren dolar 7,80 liraya gelirken, 9,15 liraya, sterlin de 10,01 liraya yükseldi. 

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 7,83 lira, euronun satış fiyatı ise 9,19 lira olmuştu.

ALTIN FİYATLARI 

Küresel piyasalara paralel olarak altın fiyatlarında hafif bir düşüş oldu. Kuyumcularda 766 liradan alınan yeni çeyrek altın, 772 liradan satılıyor. Gram altının satış fiyatı 47 lira. Altının onsu 1885 dolardan satılıyor.

KÜRESEL PİYASALAR NEGATİF SEYİR İZLEDİ

Dün ABD'de başkan adayları Donald Trump ve Joe Biden'ı karşı karşıya getiren ilk canlı yayın tartışması öncesinde kapanan New York borsasında, sınırlı da olsa satıcılı bir seyir izlendi. Tüketici güven endeksi başta olmak üzere açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesine karşın artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayıları ve hayata geçirilmesi planlanan teşvik paketine dair belirsizlikler pay piyasalarını negatif etkiledi.

Dow Jones ve S&P 500 endeksi yüzde 0,48, Nasdaq endeksi yüzde 0,29 değer kaybederken, dolar endeksi de yüzde 0,3 azalışla 93,8'e geriledi.

Piyasalar kapandıktan sonra gerçekleştirilen Trump ve Biden'ın tartışmasında, ağırlıklı olarak iç politika gündemi ve 3 Kasım seçimleri konuşulurken, adayların birbirlerine yönelik sert eleştirileri dikkati çekti. Tartışma sonrası ABD endekslerine dayalı vadeli işlem sözleşmeleri yüzde 1'e yakın değer kaybıyla işlem görüyor. 

Analistler, son anketlere göre Trump'ın önünde olan Biden'ın, dün geceki tartışmadan da başarılı çıktığını belirterek, pay piyasalarının Biden'ın farkı açabileceği tahminleri ve teşvik paketine ilişkin belirsizlikle baskılandığını söyledi.

AVRUPA BORSALARINDA SATICILI SEYİR

Avrupa borsalarında da dün, gün boyu satıcılı bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,35, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,51 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,23 değer kaybetti. Avro/dolar paritesi ise dün yaklaşık yüzde 0,7 değer kazanarak tekrar 1,17'nin üzerine yerleşti. Parite bugün Asya piyasalarında 1,1730 seviyesinde işlem görüyor.

Bugün açıklanan verilere göre Çin'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 51,5'e, hizmet sektörü PMI 55,9'a yükselerek beklentileri aşarken, Japonya'da sanayi üretimi de yüzde 1,7 artış kaydetti. 

Ekonomideki toparlamanın sürdüğüne işaret eden verilere karşın kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 değer kaybetti. 
(EKONOMİ SERVİSİ/AA)