Metin Özkan’ın hırsızlık yaptığı iddiasına erişim engeli getirilmesine itiraz: Hırsıza hırsız demek de mi suç oldu?

CHP’li Başarır, Metin Özkan’ın hırsızlık yaptığı iddia edilen anların görüntüsünü içeren videoya getirilen erişim engeline itiraz etti: Yargının görevi hırsızlığın üstünü kapatmak değildir.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, gazeteci Metin Özkan'ın bir kadının çantasından 700 dolar çaldığı iddiasına ilişkin haberlere mahkeme kararıyla erişim engeli getirilmesini eleştirdi. Başarır başvuruda bulunarak, Ankara 2.Sulh Ceza Hakimliği'nin Özkan’a ilişkin haberlere erişimin engellenmesi kararına itiraz etti.

‘YARGININ GÖREVİ YOLSUZLUKLA, ADALETSİZLİKLE VE HIRSIZLIKLA MÜCADELEDİR’

Verilen bu erişim engelinin yargının halini ortaya koyduğunu ifade eden CHP’li Başarır, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Basın hakkı, anayasal bir haktır. Anayasa madde 28’de basının sansür edilemeyeceği açıkça düzenlenmiştir. Buna karşın kişisel hakların ihlali çerçevesinde verilen bu kararlar yargının halini ortaya koymaktadır" dedi ve şunları kaydetti:

"Yargının görevi yolsuzlukla, adaletsizlikle ve hırsızlıkla mücadele etmektir. Yargının görevi, hırsızlığın üstünü kapatmak, kişilerin haber alma hürriyetini engellemek değildir. Hırsızlık şikayete tabi bir suç değildir. Hırsızlık suçunun basit veya nitelikli tüm halleri re’sen soruşturulması gereken suçlardandır. Mağdurun ifadelerinin açık olmasına ve görüntülerin açık olmasına karşın yargının bir kimsenin kişilik hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle videolara erişim engeli getirilmesi basın özgürlüğünün mahkeme tarafından açık bir ihlalidir. Normal bir vatandaşın başına böyle bir durum geldiğinde mahkemeler işlemezken, bir yandaş gazetecinin başına böyle bir durum geldiğinde mahkemelerin hızır olması neden hukukun üstünlüğü endeksinde 139 ülke arasından 117.sırada olduğumuzu ve neden basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasından 153. sırada olduğumuzu açık olarak göstermektedir."

'YARGIYA KİRLİ SİYASETİNİZİ BULAŞTIRMAYIN'

Getirilen erişim engelini Özkan’ın siyasi çevrelere olan yakınlığı ile ilişkilendiren CHP’li Başarır, "Bakın, basın yayın kuruluşlarının elde ettiği veriler, kamuoyunu bilgilendirme görevi gereği haberlerde paylaşılmaktadır. Soruyorum size bu kişi sarayın küçük ortağından olmasaydı bu erişim engeli hemen getirilir miydi? Hangi gazetede, hangi haber kanalında talepte bulunan kişinin itibarı zedelenmiş? Hırsıza hırsız demek de mi suç oldu artık bu ülkede? Anayasa Mahkemesi erişim engelinin getirilmesi için ancak internet yayının kişilik haklarını apaçık bir şekilde ihlal ettiği ve ilk bakışta anlaşıldığı durumlarda işletilebileceğini ifade etmesine rağmen mahkemelerin verdiği bu koruma tedbirlerinin hukukla bir ilgisi yoktur. Yargıya artık kirli siyasetinizi bulaştırmayın" dedi. (DUVAR)