Metin Lokumcu davasını Hopa dışına çıkarma girişimi

Hopa 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Metin Lokumcu davasında duruşma gününü 24 Aralık olarak ilan ettikten sonra “güvenlik” gerekçesiyle başka şehre naklini istedi. Ailesi ve dostları buna karşı çıkmak amacıyla duruşmaya gitmeme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Metin Lokumcu’nun ailesi ve dostları Metin Lokumcu’nun öldürülmesiyle ilgili davanın 24 Aralık günü görülecek duruşmasına gitmeme kararı aldıklarını açıkladı. Açıklamada kararın hem pandemi sürecinin düşünülerek hem davanın görülüp görülmeyeceğindeki belirsizlik hem de davanın Hopa dışına kaçırılma teşebbüsünün hukuksuzluğunun görünür kılınması amacıyla alındığı belirtildi.

Evrensel'de yer alan habere göre, Metin Lokumcu’nun ailesi ve dostları yaptıkları açıklamada, Hopa 2. Asliye Ceza Mahkemesinin duruşma gününü 24 Aralık olarak ilan ettiğini ve ardından “güvenlik” gerekçesiyle başka şehre naklini istediğini belirterek “Adalet Bakanlığından cevap yazısı geldi gelecek belirsizliği içinde günler günleri takip etti. Artık duruşmaya 3 gün var. Bu süreçte ne bakanlık ne de mahkemeden bilgi alabildik. Gerek davamızın Hopa’dan kaçırılma teşebbüsünün, gerek se 24 Aralık’ta duruşmanın yapılıp yapılmayacağı konusundaki belirsizliğin, tam da bu nedenle yani Metin Lokumcu’nun sadece arkadaşları değil, Lokumcu’nun şahsında bu davanın simgeledikleriyle dayanışma göstermek isteyen tüm dostlarımızın katkısını ve katılımını engellemek için yapıldığını elbette biliyoruz” dedi.

'HİÇ BAŞLAMADAN ERTELENMESİ KUVVETLE MUHTEMEL'

Davanın, hukuk kurallarına da uygun olarak Metin Lokumcu’nun öldürüldüğü yerde, Hopa’da devam etmesi gerektiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Biliyoruz ki davanın görüleceği yer kesinleşmediği sürece, Hopa’daki duruşmanın bu gerekçeyle doğrudan, hiç başlamadan ertelenmesi kuvvetle muhtemel. Düşündük taşındık, hem salgın günlerinde olduğumuz günlerde ülkenin değişik şehirlerinden gelecek, aile büyüklerimiz ve tüm dostlarımızı düşünerek, hem mahkemeye ilişkin bu belirsizlik sonlanmadan, o şehirden bu şehire, o mahkemeden bu mahkemeye sürüklenmeye itirazımızın ve bu keyfiliğin, bu hukuksuzluğun görünür olması için duruşmaya gitmeme kararı verdik. 9 yıldır, savcılıktan idari yargıya, Anayasa Mahkemesinden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine çalmadığımız kapı, başvurmadığımız hukuki mekanizme bırakmadığımızı bilen dostlarımız, bu duruşma için aldığımız kararın da, adaletin sözde değil gerçekte tecellisi için atılmış bir adım olduğunu bilecek ve anlayacaktır.”

NE OLMUŞTU?

31 Mayıs 2011’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hopa'da düzenlediği mitingi öncesi ve sonrası çıkan olaylarda polisin sıktığı biber gazından ve aldığı darbelerden etkilenerek kalp krizi geçiren emekli öğretmen Metin Lokumcu vefat etti. Olaylarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 70 kişiden 16'sı tutuklanmış, daha sonra bu kişiler serbest bırakılmıştı. (HABER MERKEZİ)