Metin Lokumcu anmasına katılan vicdani retçi Yazıcı’ya soruşturma

Vicdani retçi Şendoğan Yazıcı hakkında Metin Lokumcu'nun ölümünün 10. yılında Hopa'daki anma törenine katıldığı gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Metin Lokumcu için her yıl 31 Mayıs'ta anma etkinliği düzenleniyor
Google Haberlere Abone ol

Gençağa Karafazlı

ARTVİN – Şendoğan Yazıcı, yaklaşık 10 yıl önce İstanbul’da, “Militarist düzenin bir parçası olmayın, askere gitmeyin” diyerek kendisine destek veren 40 arkadaşıyla beraber yaptığı basın açıklamasıyla vicdani retçi oldu.

Bugüne kadar hakkında 8 ayrı dava açılan Yazıcı’ya bu kez de Metin Lokumcu'nun ölümünün 10. yılında Hopa'daki anma törenine katıldığı için soruşturma açıldı. Şendoğan Yazıcı ifadeye çağrılan tek kişi değil. Anmaya katıldığı fotoğraflarla tespit edilen kişilere "gösteri ve yürüyüş yasasına muhalefetten" soruşturma açılmaya başlandı.

‘ANAYASAL HAKKIMI KULLANDIM’

Hakkındaki soruşturmayı sosyal medya hesabından duyuran Yazıcı yaptığı paylaşımda “Tam arkadaşlarla ‘bu aralar seni hiç aramıyorlar emniyetten’ geyiği yapıyorduk ki yarım saat önce Hopa emniyetinden aradılar sağ olsunlar, ruhları duymuş herhalde… şimdi ifade vermeye gidiyorum…" ifadelerini kullandı. Yazıcı, hakkındaki soruşturmaya şaşırdığını belirterek "Anmayı hiçbir sorun olmaksızın gerçekleştirdik. Anma boyunca herhangi bir polis uyarısıyla karşılaşmadık. Bu nedenle hangi gerekçeyle açtıklarını anlayabilmek mümkün değil" diye konuştu. Emniyete giderek ifadesini veren Yazıcı şunları söyledi:

Şendoğan Yazıcı

“2011 yılında polis şiddetiyle katledilen Metin Lokumcu hocam için her yıl 31 Mayıs'ta anma etkinliği düzenlenir. Ben de Metin Lokumcu’nun katledilmesini protesto etmek ve buna benzer katliamların yaşanmaması için daha güçlü sesimizi yükseltmek adına yürüyüşe ve basın açıklamasına katıldım. O gün toplu olarak yürüyenlerle ben de yürüyüşe katıldım. Basın açıklaması sonrası alandan ayrıldım Anayasa’da ‘önceden izin alınmadan toplantı ve gösteri yürüyüş yapılabilir’ maddesi vardır, ben bu hakkımı kullandım. Bundan sonra da sonuna kadar bu hakkımı kullanacağım.”

NE OLMUŞTU?

Hopa’da 2011 yılında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın ilçeyi ziyareti sırasında gerçekleşen protestolarda polisin attığı biber gazından etkilenen Metin Lokumcu vefat etmişti. Metin Lokumcu, bu yıl ölümünün 10. yılında, 31 Mayıs 2021 tarihinde mezarı başında sevenleri tarafından anılmıştı.