Meşru müdafaa sayılmadı: Eski Ülkü Ocakları Başkanı'na 10 yıl hapis cezası

Öldürülen Sinan Ateş'in ekibinden Çağrı Ünel, uğradığı bir saldırı sırasında işlediği cinayetten dolayı 10 yıl hapis cezası aldı. Dava, MHP ve Ülkü Ocaklarının adı geçmeden yürütüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Mersin Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı Çağrı Ünel’in yargılandığı dava geçen hafta tamamlandı. Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Ünel’e 10 yıl hapis cezası verdi. 2022 yılı Mart ayında 

T24 yazarı Tolga Şardan, davanın yargı aşamasında hiçbir yerde Ünel'in siyasi geçmişine ve saldırganların MHP Ülkü Ocakları ile bağlantısına değinilmediğini belirtti, bu saldırının Sinan Ateş cinayetinin "işaret fişeği" olabileceğine dikkat çekti. 

Tolga Şardan'ın "Sinan Ateş’in öldürülmesiyle bağlantılı Mersin’deki cinayette eski Ülkü Ocakları Başkanı’na 10 yıl hapis cezası verildi" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Süreci kısaca özetlemek gerekirse; Ünel’e yönelik saldırı, Ateş olayının başlangıcı olarak değerlendiriliyor, Ülkücü camiada. Zira Ünel, Ateş’in ekibindendi. Ateş’in Ülkü Ocakları Başkanlığı’ndan ayrılmasının ardından Mersin’deki Ülkü Ocakları Başkanı Ünel de görevden alındı.

Görevden alındıktan sonra Ülkü Ocakları’ndan elini ayağını çeken Ünel, geçen yıl 15 Mart’ta ülkücü olduğu anlaşılan bir grubun saldırısına uğradı. Osmaniye ve Adana’da buluşup Mersin’e gelen grubun saldırısı sırasında Ünel, kendisine ait ruhsatsız silahla ateş ederek Emrullah Aslan’ın ölümüne neden oldu.

Yapılan adli soruşturma çerçevesinde, Ünel’in, Ateş’in görevden alınmasıyla birlikte kendisine yönelik gerçekleşebilecek saldırı / saldırılarda kendisini korumak amacıyla ruhsatsız silah taşıdığı anlaşıldı. Ayrıca, söz konusu grubun Mersin’e Ünel’e yönelik saldırı için geldikleri de aynı soruşturmada ortaya çıktı.

Ateş suikastı ile Ünel’in katil zanlısı olarak yargılandığı olayın bağlantısını Büyüteç okurları anımsayacaktır. Yine de cinayetten dört gün sonraki yazımın linkini buraya bıraktım, meraklıları için.

NEFSİ MÜDAFAA SAVUNMASI

Eski Mersin Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ünel’in yargılandığı dava geçen hafta tamamlandı. Davayı yürüten Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi, yedi duruşmanın sonunda Ünel’e 10 yıl hapis cezası verdi.

Ne davanın iddianamesinde ne de davanın yargı aşamasında hiçbir yerde Ünel’in siyasi geçmişinin ve saldırganların siyasi kimliğinin yer almadığını belirteyim. Yani, her iki tarafında bağı olan MHP ile en küçük bir tespit ya da tanımlama yok!

Olay, sanki sıradan bir sokak kavgası olarak görüldü. Oysa bu olay; aylar sonra Ankara’da çok daha büyük bir olayın işaret fişeği oldu. Olanı biteni işin içindeki herkes gayet net biçimde biliyor halbuki. 

(...)

10 YIL HAPİS CEZASI

Gerek Ünel ve avukatlarının gerekse diğer sanıkların savunmalarını dinleyen mahkeme kararını açıklarken, Ünel’e müebbet hapis cezası verdi. Ancak 'Ünel’in suçu kendisine yönelik haksız fiilden kaynaklanan hiddetli ve şiddetli eylemin etkisi altında gerçekleştirdiğini' kabul eden mahkeme, müebbet hapsi 12 yıl hapis cezasına çekti. Ardından da yasadaki indirimi göz önüne alarak eski Mersin Ülkü Ocakları Başkanı’na cinayetten dolayı 10 yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme kararında dikkati çeken nokta ise, 'Ünel’in suçunu, kendisine yönelik haksız fiilden kaynaklanan hiddetli ve şiddetli eylemin etkisi altında gerçekleştirdiğinin' mahkemece kabul edilmesi oldu. Heyet; müebbet hapsi, 12 yıla indirmeyi, uygun buldu.

Ünel ve avukatlarının nefsi müdafaa savunmasını yeterli görmedi.

Böylesi bir yargılama sonrasında verilen karar, hem olayın içeriği hem de sanık Ünel’in siyasi konumu göz önüne alındığında akıllarda soru işaretine neden oldu şüphesiz. 

***
Mersin’de sonuçlanan yargılamada çıkan sonuç, Ankara’daki Sinan Ateş cinayeti soruşturmasını ve yargılamasını nasıl etkileyecek? Konu, kamuoyunun takibinde olacak! Bakalım, asıl failler ortaya çıkarılacak mı? Yoksa 'âdet olduğu üzere' bir soruşturma mı yürütülecek?"(HABER MERKEZİ)