Mersin'de 'zamlara hayır' mitingi

Mersin’de Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerince düzenlenen mitingde doğalgaz, elektrik ve akaryakıta yapılan zamlar protesto edildi.

Mersin'de düzenlenen mitinge halkın katılımı yoğun oldu.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mersin’de Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerince dün düzenlenen mitinge CHP Mersin Milletvekilleri Cengiz Gökçel, Alpay Antmen, HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan da katıldı.

'SAVAŞ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR'

Miting için hazırlanan ortak açıklama ise platform adına Murat Doğan ve Elmas Kara tarafından okundu. "Savaş tamtamlarının çaldığı, siyasilerin, silah tüccarlarının ve analistlerin kar zarar hesabını yaparak sunduğu savaş haberleri arasında" mitingin gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, “Savaş yıkım demek, savaş yok etmek demek, savaş zam demek, savaş emekçilerin ekmeğinin küçülmesi demek. Savaşlarda sadece insanlar ölmüyor, doğamız, çevremiz ve diğer canlılar yani kısaca insanlık yok olup, ölüyor. Dünyanın her yerinde emperyalistlerin ve yerli işbirlikçilerinin güç ve daha fazla kar hırsı uğruna analar ağlıyor. Halklar açısından savaşın kazananı, barışın ise kaybedeni olmaz. Aynı zamanda savaş bir halk sağlığı sorunudur. Biz emekçiler her yerde ve her zaman savaşa hayır diyoruz” denildi.

'SİZE VE BEŞLİ ÇETENİZE DAHA FAZLA TAHAMMÜL ETMEYECEĞİZ'

"Ülke genelinde yoksulluğun sembolü haline gelen elektrik ve doğalgaz faturaları ile temel gıda ve motorine gelen fahiş zamlara karşı Mersin’den gür bir çığlığın yükseldiği" belirtilen açıklamada şöyle devam edildi:

"Ülkenin dört bir yanında, kamu emekçileri, işçiler, işsizler, öğrenciler, işyerini/tezgâhını kapatmak zorunda kalan küçük esnaf, hepimiz hep birlikte oturdukları sırça köşklerden ‘Bize biraz sabredin’ diyenleri, televizyon ekranlarında, ‘Ekonomi gözlerindeki ışıltıdır’ diyenleri, kendini devlet yerine koyup, bizden fedakârlık isteyip, ‘Ama bizde devlet olarak fedakârlık yapıyoruz’ diyenleri Mersin’den bu meydandan bir kez daha uyarıyoruz. Yok, bizdeki krediniz çoktan tükendi, artık daha fazla fedakârlık yapmayacağız, ülke kaynaklarını kime peşkeş çektiyseniz, kiminle birlikte her geçen gün daha fazla, daha fazla zenginleştiyseniz, artık fedakârlık yapma sırası siz ve birlikte zenginleştiklerinizdedir. Artık bilesiniz ki, bu ülkenin kamu emekçileri, işçileri, yoksulları, geleceğinden umudunu kesmiş gençleri ve tezgâhını kapatmak zorunda kalan küçük esnafı, size ve beşli çetenize daha fazla tahammül etmeyecek, etmeyeceğiz.

Açlık, işsizlik ve yoksulluk derinleşerek devam ediyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam daha işçinin eline geçmeden açlık sınırının altında kalırken, kamu emekçilerinin maaşları yoksulluk sınırı rakamlarının çok gerisinde seyrediyor her geçen gün açlık sınırı rakamlarına yaklaşıyor. Oldukça sert geçen kış koşullarında işçi havzalarında yaşanan direnişler içimizi ısıtıyor. Ülkenin dört bir yanından hayat pahalılığına ve fahiş zamlı faturalara karşı yapılan eylemlerle isyan büyüyor. Bir tarafta yoksulluk diğer tarafta israf, bir tarafta açlık, diğer tarafta şatafatın yaşandığı ülkemizde bir kesim lale devri yaşarken, her yerden emekçiler ve yoksul halkımızın geçinemiyoruz çığlıkları yükselmeye devam ediyor. Gelen günün gideni arattığı bir dönemi hep birlikte yaşamaya devam ediyoruz. Geleceğe dair kaygılarımız her geçen artıyor. Her yeni güne yeni bir zam haberiyle uyanıyoruz. Asgari ücrete, maaşlarımıza ve emeklilere yapılan göstermelik artışlar daha ceplerimize girmeden eriyip buharlaştı. Toplumun geniş kesimlerinin temel harcama kalemleri olan kira, ulaşım, doğalgaz, elektrik ve gıda ürünlerinde yapılan fahiş zamlar geçinmemizi, ay sonunu getirmemizi imkânsız hale getirdi."

Açıklamanın sonunda zamların geri alınması, şirketlerin kamulaştırılması, parasiz eğitim ve sağlık hizmeti talepleri sayıldı. (ANKA)