Mersin'de Kürt aileye saldırı raporu: Nefret suçu işlendi, adil yargılanmaya müdahale edildi

Erbil'den gelen ailenin Mersin'de uğradığı saldırıyla ilgili İHD ve ÖHD rapor hazırladı: Olay ırkçı saldırı niteliğinden çıkarılıp trafik tartışmasına indirgendi, aile polis baskısına maruz kaldı.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

MERSİN - Musthtaq Mahmood Kareem, bayram tatilini geçirmek için ailesi ile birlikte Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'den Antalya’nın Alanya ilçesine giderken, Mersin’in Bozyazı ilçesine bağlı Gözsüzce Mahallesi Sırtlan mevkiinde üç kişinin saldırısına uğradı. İki kişinin tutuklandığı saldırının yaşandığı gün, ailenin hak ihlallerinin tespiti ve hukuki destek için Özgürlükçü Hukukçular Derneği Mersin Şubesi, İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi, Mazlumder Adana Şubesi ve Diyarbakır Barosu oluşan bir heyet ailenin yanında yer aldı.

SALDIRININ ŞAHİTLERİ TEHDİT EDİLDİ

Saldırı olduğu andan itibaren ailenin yanında yer alan İHD ve ÖHD Mersin Şubeleri bir rapor hazırlayarak, ÖHD Mersin Şubesi'nde raporu kamuoyu ile paylaştı. ÖHD Mersin Eşbaşkanı Av. Dicle Nas’ın yaptığı açıklamada, olayın ırkçı bir saldırı olduğu belirtilerek, “Mağdur Musthtaq Mahmood Kareem’in eşi ve 3 çocuğuyla birlikte seyir halindeyken yaşanan bir sorun sonrası aracının önü kesilerek, araçtan indirildi, başının arkasına taş ile vurulup, uçurumdan atılmak istendi. Yine saldırganlar mağdurun ve ailesinin Arap ve Kürt kimliğine yönelik hakaretlerde bulunarak, olaya şahitlik edecek kişileri tehdit etti. Bu aktardığımız bilgilerin doğruluğu; mağdurun ifadesi, görgü tanığının beyanı ve görüntü kayıtlarından anlaşılmıştır” diye konuştu.

SALDIRI TRAFİK TARTIŞMASINA İNDİRGENDİ

Avukat Nas, olayın meydana geldiği yerin jandarma bölgesi olmasına rağmen Anamur İlçe Emniyet Müdürü ve polis memurlarınca, görev ve yetki sınırları dışına çıkılarak mağdurun telkin ile yönlendirildiğini belirterek: “Savcılık ve Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararlarının ve mevcut delil durumunun aksine, İlçe Emniyet Müdürü ve polis amirleri tarafından ırkçı söylemlerin bulunmadığı algısı oluşturulmaya çalışılarak, soruşturmada adil yargılama etkilenmeye teşebbüs edildi. Keza Mersin Valiliği’nin açıklamasında da saldırı trafik tartışmasına indirgendi.”

AVUKATLARA: BURAYA NİYE GELDİNİZ?

İlçe Emniyet Müdürü tarafından heyet üyesi avukatlara, olayın maddi hasarlı trafik kazası olduğu ve başka yöne çekilmemesi gerektiği söylenerek, “Buraya niye geldiniz?” tarzı sorular yöneltildiğini vurgulayan Dicle Nas, görgü tanığının yasa dışı örgüt propagandası nedeniyle suç kaydının olduğu ve beyanlarına itibar edilemeyeceği belirtildi.

TELKİN VE YÖNLENDİRME SONRASI AVUKAT DEĞİŞİMİ TALEBİ

Anamur Kaymakamı’nın hastaneye gelerek İlçe Emniyet Müdürü’yle görüştüğünü ardından Musthtaq Mahmood Kareem’in eşi ve çocuklarının, ifadelerinin alınacağı belirtilerek jandarma tarafından adliyeye götürüldüğünü söyleyen Dicle Nas, yanlarında avukatları olmadan yapılan görüşmeden sonra Musthtaq Mahmood Kareem’in eşinin avukat değişim talebinin; mağdurun ailesine telkin ve yönlendirme yapılması sonucu oluştuğunu belirtti. Nas, avukat değişimi ve aileye telkin üzerinden soruşturma dosyasının etkilenmeye çalışıldığına dikkat çekti.

MAĞDURLAR NEFRET SUÇUNA MARUZ KALDI

Mağdurların, Irak Federal Kürt Bölgesi’nden ve Kürt olmalarından dolayı nefret suçuna maruz kaldıkları kaydedilen raporda; nefret suçunun Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) tanımladığı “kişilere veya mala karşı suçları da kapsayacak şekilde işlenen her tür suç” şekliyle ele alınması gerektiği, nefret söylemini kullananlara yönelik cezasızlık politikasının sona erdirilmesi gerektiği kaydedildi. Mağdurla görev yetkileri dışında görüşen Anamur İlçe Emniyet Müdürü, Kaymakamı ve polis görevlilerinin, mağdur aileyi yönlendirmesi hususunda da soruşturma yürütülmesi gerektiği vurgulanan raporda, Türkiye’nin taraf olduğu ulusal ve uluslararası yükümlüklerine uyması, yargı ve idari mercilerin bu hususlara riayet etmesi gerektiğinin altı çizildi.

TEHDİT EDİLEN TANIK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Öte yandan olay gününden beri saldırganların yakınları tarafından tehdit edilen saldırının tanığı Cihan Kutluk, dün Antalya Adliyesi’ne giderek, kendisini tehdit edenler hakkında suç duyurusunda bulundu.