Mersin’de Erbil'den gelen Kürt aileye ırkçı saldırı

Erbil'den Mersin’e gelen aile, bozkurt işareti yapan ırkçı bir grubun taşlı ve coplu saldırısına uğradı. Saldırıda biri ağır, 2 kişi yaralandı. Üç kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'den (Hewlêr) Mersin'e gelen Kürt aile, ırkçı bir grubun taşlı ve coplu saldırısına uğradı.

Muştaq Mahmud Kerim ile ailesi, dün öğlen saatlerinde Bozyazı ilçesine bağlı Gözsüzce Sırtlan mevkiinde üç kişinin saldırısına uğradı. Saldırıda Kerim ile bir aile bireyi yaralandı. Çevrede bulunan Cihan Kutluk adlı bir kişi, yaralıların yardımına koştu. Yaralılar, olay yerine çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Saldırı sonrasında olay yerinden kaçan ırkçı grubun gözaltına alınıp, alınmadığı konusunda bir bilgi alınmazken, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi. 

GÖRGÜ TANIĞI: BOZKURT İŞARETİ YAPIP KÜRTLERE KÜFÜR ETTİ 

Görgü tanığı olan ve olaya müdahale eden Cihan Kutluk, bazı medya organlarına verdiği demeçte şunları belirtti:  “Adama ve 12-13 yaşlarındaki erkek çocuğuna taşlarla saldırdılar ve taşlarla kafalarına vurdular. Adam bariyerlere doğru savrularak bayıldı. Adamı uçurumdan atmaya çalıştılar. Yol verme kavgası olarak yansıtılabilir ama gerçekte öyle değildi. Bozkurt işareti yapıp, Kürtlere küfür edince, ırkçı bir saldırı olduğunu anladım. 5 dakika boyunca Kürtlere küfürler savurdular. Adamı alarak cipine bindirdim ve jandarma noktasına ulaştırdım. Sonra da ambulansı çağırarak hastaneye ulaştırdık.”

'TAŞLA YARALAYIP UÇURUMA ATMAYA ÇALIŞTILAR'

Kutluk, olayın ardından Tekeli Jandarma Karakolu’na giderek ifade verdi. Kutluk'un Jandarma Karakolu’nda verdiği ifadesi şöyle: "13.05.2021 günü saat 16.00 sıralarında kendime ait aracım ile Adana ilinden cenazem olması dolayısıyla Antalya’ya seyahat etmekteydim. Mersin ili Bozyazı ilçesine bağlı Gözsüzce Mahallesi Sırtlan mevkiine geldiğim anda virajlı yollarda trafiğin durduğunu gördüm. Neden durduğunu anlamak için araçtan indiğim esnada yabancı plakalı beyaz bir jipin en önde durduğunu ve birkaç kişinin kavga ettiğini gördüm. Kavgayı ayırmak maksadı ile yanlarına gittiğimde 01 YG 428 plakalı siyah Honda Civic marka aracın beyaz jipin önünde durduğunu ve siyah araçtan inen 3 şahsın, beyaz jipin sürücüsünü ailesinin yanında öldüresiye dövdüklerini gördüm. Aralamaya çalışsak da başarılı olamadık. Beyaz jipin sahibi olan yabancı şahsı, eşini ve çocuklarını da tartakladıklarını gördüm. 01 YG 428 plakalı siyah araçta yolcu olarak bulunan isminin sonradan Mehmet Fatih Oflaz olduğunu öğrendiğim şahıs eline büyükçe bir taş alarak beyaz jipin sürücüsünün kafasına ve yüzüne 4 kere vurdu. İlk vuruşlarında şahıs dengesini kaybederek yol kenarında bulunan bariyerlere doğru devrildi. Bariyerlerden uçuruma doğru atmaya çalıştılar. Son vuruşunda şahıs bayılarak yere yığıldı. Yerde baygın olarak yattığı halde vurmaya devam ettiler. Şahsın ağzından, burnundan ve kafasından sürekli kan geliyordu. 

'ŞAHİTLİK EDENİ ÖLDÜRECEĞİM'

Daha sonra çevredekilerin 'öldü yeter' diye bağırmalarından sonra şahsı yerde baygın bir şekilde bırakarak araçlarına doğru yöneldiler. Araca binecekleri esnada Mehmet Fatih Oflaz isimli şahıs geriye doğru geriye dönerek, 'Bu olaya şahit edeni ileride bekliyor olacağım ve öldüreceğim. Kim bu olaya şahitlik yaparsa... Size burayı dar edeceğim. ... Arapları... Kürtleri' diye tehditler savurdu. Daha sonra baygın şahsı kendi çabalarımla kendi araçlarına bindirerek Tekeli Jandarma Karakolu'na yakın olan Aytemiz isimli petrole getirdim ve jandarmayı ekiplerine haber verdim. Olay yerini ve anı kendime ait telefonla çekmiş olduğum videoyu kendi rızam ve isteğim doğrultusunda tahkikata eklenmek üzere Tekeli Jandarma Karakolu Komutanlığı ekiplerine teslim ediyorum. Benim bu olayla ilgili olarak görgü ve bilgilerin bunlardan ibarettir..."

belge
Olaya tanık olan Cihan Kutluk ifade verdi: Fotoğraf: Rudaw

 

ÜÇ KİŞİ GÖZALTINDA: TRAFİK KAVGASI DEDİLER

Kafasından aldığı darbe nedeniyle ağır yaralanan Kerim’in durumunun iyi olduğu belirtildi. Aileye saldıran M.F.O., M.B.S. ve S.O. gözaltına alındı. Saldırganlar, emniyet ifadelerinde, trafik kazası nedeniyle kavga ettiklerini savundu. Saldırganların adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. 

MERSİN VALİLİĞİ: TAMAMEN ADLİ

Kareem'in şikayeti ve görgü tanığının anlatımlarına karşın Mersin Valiliği ise olayın sadece trafik kavgası olduğunu öne sürdü. Valiliğin açıklamasında şöyle denildi: 

Mersin İli Bozyazı İlçesi Gözsüzce  Mahallesi Sırtlan Mevkiinde  D-400 karayolu üzerinde 13 Mayıs 2021 günü saat 16:00 sıralarında Kuzey Irak’ın Erbil şehrinden yola çıkarak Antalya’ya gitmekte olan Irak vatandaşı bir ailenin içinde bulunduğu araç ile Bozyazı nüfusuna kayıtlı üç vatandaşımızın içinde bulunduğu araç maddi hasarlı trafik kazasına karışmışlardır. Kaza sonrası taraflar arasında başlayan sözlü tartışma yaralamalı kavgaya dönüşmüş ve Irak vatandaşı araç sürücüsü diğer araçta bulunan şahıslarca darp edilmiştir.

Olay trafik kazası nedeniyle yaşanmış olup bazı sosyal medya hesaplarında çarpıtılarak yapılan paylaşımlar asılsız olup tamamen adli bir olaydır. Olay ile ilgili olarak 3 şüpheli gözaltına alınmış olup adli süreç devam etmektedir. Irak vatandaşı M.M.K isimli şahıs Anamur Devlet Hastanesinde tamamlanan tedavinin ardından 14.05.2021 tarihinde taburcu edilmiştir. Büyük bir üzüntü duyduğumuz olayda yaralanan Iraklı şahıs ve ailesi ilçemizde bizim misafirimizdir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

2019 yılının temmuz ayında da Trabzon’da Kürdistan bayrağı açarak fotoğraf çektirmek isteyen Kürdistan Bölgesi’nden giden turistler ırkçı saldırıya uğramıştı. Olaya müdahale eden jandarma ise o dönem Kürt turistleri gözaltına alarak bir gün sonra serbest bırakmıştı. (MA-HABER MERKEZİ)