Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılıklara faiz düzenlemesi

Merkez Bankası, TL cinsi zorunlu karşılıklara uyguladığı faiz oranını sıfıra indirdi. Ayrıca gerçek kişilerde dövizden dönüşüme uyguladığı ilave faiz ödemesini sonlandırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası, zorunlu karşılıklarda faiz düzenlemelerine gitti. Dövizden TL'ye dönüşüm sağlayamayanlar için daha önce döviz hesaplarına yüzde 1.5 olarak uygulayacağını açıkladığı komisyon sisteminde değişikliğe giden banka, cuma günü bankalara gönderdiği yazıyla gerçekleştirdiği değişikliklerin 15 Nisan tarihinden itibaren geçerli olacağını duyurdu.
Değişiklik öncesi zorunlu karşılıklara TL payını artırıcı yönde yüzde 8.5 ile yüzde 14 arasında farklılaşan faiz oranları uygulanıyordu.

Merkez Bankası'nın gönderdiği yazıda, "Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz/nema oranı yüzde sıfır olarak belirlenmiş ve yurt içi yerleşik gerçek kişilere ait hesapların dönüşümüne bağlı olarak Türk lirası zorunlu karşılıklara ilave faiz/nema ödenmesi uygulamasına son verilmiştir" denildi.

Merkez Bankası, gerçek ve tüzel kişiler için ayrı ayrı döviz hesaplarından TL'ye yüzde 20 dönüşüm oranı hedefine ulaşılması için belirlenmiş olan 8 Temmuz tarihini de 2 Eylül'e erteledi. (EKONOMİ SERVİSİ)