Merkez Bankası'ndan dövize müdahale ve faiz indirimi mesajı

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, yatırımcılarla toplantısında, "Faiz indirimi için sınırlı alan kaldı ve bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum" dedi. Dövize müdahale sürebilir mesajı verdi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası videokonferans yöntemiyle yatırımcı ve ekonomistlerle bir araya geldi. Dövize müdahale ve bakan değişimi sonrası gerçekleşen toplantıda yapılan sunumda, mevcut para politikası duruşunun 2022 yılının ilk yarısında birikimli etkilerinin görüleceği vurgusu yapıldı.

Saat 11.00'de başlayan toplantının ardından saat 16.00'da yabancı yatırımcılarla görüşülecek. Merkez Bankası yönetimi toplantıda şu mesajları verdi:

🔸Firmalarımızın yatırım iştahı ve istihdam beklentileri geçmiş yıllara göre oldukça yüksek seviyelere gelmiş durumda.

🔸Cari işlemler dengesi ağustos ve eylül aylarında fazla verdi ve yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşme belirginleşerek devam etti.

🔸Artan emtia fiyatları ve tedarik zinciri kaynaklı unsurlar ortadan kalktığında enflasyon gerileyecektir.

🔸Ticari krediler büyüme oranı yıllık yüzde 8 ile geçmiş yıl ortalamaların oldukça altında seyretmektedir.

FAİZ İNDİRİMİ MESAJI

🔸Mevcut para politikası duruşumuzun birikimli etkilerini 2022 yılının ilk yarısında gözlemleyeceğiz. İndirim için sınırlı alanımız kaldı. Bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum.

🔸Cari işlemler dengesinde kalıcı bir iyileşme için yatırımları destekleyecek, ihracatı artıracak ve ithalatı sınırlayacak uygulamaları ve politikaları önemli görüyoruz. Reeskont kredilerinin sağladığı imkanlar da bu alanlara destek verecektir.

🔸Rezervlerimiz son dönemde istikrarlı bir artış eğilimine girdi. Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz.

🔸Döviz piyasasında gerçekçi olmayan, sağlıksız fiyat oluşumu var, TCMB yüksek volatiliteye müdahale edebilir.

🔸23 Eylül tarihinden bu yana TL tasarruf mevduatındaki yükseliş devam ederken, YP tasarruf mevduatında sınırlı düzeyde azalış gerçekleşti.

KRİPTO PARAYA GİDEN BELLİ BİR KISIMDAN RAHATSIZIZ

🔸Son haftalardaki eğilimlerde görüldüğü gibi daha düşük seviyelerde gerçekleşecek enflasyonla birlikte reel mevduat getirileri yüksek kalmaya devam edecektir.

🔸Kripto paraya giden belli bir kısımdan rahatsızız.

🔸Merkez bankası döviz piyasasına müdahalesinin amacı piyasadaki likidite koşullarını desteklemeye ve oynaklığı gidermeye yöneliktir.

ELE ALINAN KONULAR

Toplantılarda; yatırımcı, ekonomist ve analistlerle teknik içerikli görüşmelerin yanı sıra katılımcıların genel makroekonomi, para politikası, finansal piyasalar, bankacılık gibi farklı konulardaki soruları yanıtlanıyor.

Bugünkü toplantıda, dün döviz piyasasına yapılan doğrudan müdahalenin ayrıntıları da masada olacak. Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre, Merkez Bankası’nın 7 yıl sonra gelen ilk müdahalesinde işlem büyüklüğü spot ve vadeli piyasa toplamında yaklaşık 1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Toplantının bir diğer özelliği de, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın gece kararnamesiyle görevden alınarak yerine Nureddin Nebati'nin atanmasının hemen ardından gerçekleşiyor olması...

REUTERS'A KONUŞAN KAYNAKLAR: İNDİRİMLERE OCAK AYINDA ARA VERİLEBİLİR

Reuters ajansı ise toplantıya katılan kaynaklardan edindiği bilgiler uyarınca, Kavcıoğlu'nun 'aralık ayında bir faiz indirimi daha yapıldıktan sonra ocak ayında indirim yapılmayacağı' sinyalini verdiğini duyurdu. Kaynaklar, faiz indirimlerine ocak ayında ara verileceği sinyalini aldıklarını söyledi.

Reuters'a konuşan dört katılımcıya göre, Kavcıoğlu toplantıda 'bu ay faiz indirimi için bir miktar sınırlı alan kaldığını' söyledi. Kaynaklardan biri, "Aralık ayında son bir sınırlı indirimden sonra ara vereceği ve 2022'de bir süre durumu izleyeceği hissini aldım" dedi. Bir diğer katılımcı ise Kavcıoğlu'nun 'Merkez Bankası'nın [faiz indirimleri konusunda] şu an için neredeyse işinin bittiği sinyalini verdiğini' söyledi.

Kavcığlu'nun toplantıda, 'para politikasının yatırımları ve ihracatı artırırken ithalatı sınırlaması gerektiğini' ve 'faiz indirimlerinin etkilerinin 2022'nin ilk yarısında görüleceğini' söylediği de belirtildi. (EKONOMİ SERVİSİ)