Merkez Bankası'ndan döviz kuruna müdahale

Merkez Bankası, Doğrudan Döviz Müdahalesine İlişkin Basın Duyurusu paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası'ndan, "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" açıklaması yapıldı. 

Açıklamada satılan döviz miktarıyla ilgili bilgi verilmedi. Açıklamanın ardından 12,50 seviyesine gerileyen dolar kısa süreden yeniden 13 liranın üzerine geldi. 

Merkez Bankası bir sonraki açıklamasında ise "Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası nezdinde işlem yapılmaya başlanmıştır" denildi.

BİR ÖNCEKİ MÜDAHALE BAŞÇI DÖNEMİNDE YAPILMIŞTI

Merkez Bankası, piyasaya resmi olarak son müdahalesini, Erdem Başçı döneminde 2014 yılında yapmıştı. 

Merkez Bankası'nın net döviz rezervi, banka verilerine göre eksi 35 milyar dolar seviyesinde.

ALTINSAC: BEN BURADAYIM MESAJ

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ise söz konusu müdahalenin Merkez Bankası tarafından "Ben buradayım" mesajı niteliğinde olduğunu ancak faiz indirimlerinin devam etmesi durumunda bunun etkisinin beklendiği ölçüde olmayabileceğini söyledi.

ŞENGÜL: BOYUTLARI 2,5-3 MİLYAR DOLARA ÇIKIYOR

Ekonomist Özlem Derici Şengül, müdahalenin hafif bir sürpriz etkisi olduğunu, Merkez Bankası'nın piyasaya girmesinin beklentileri değiştirebileceğini söyledi. Bloomberg HT yayınına katılan Şengül şu değerlendirmeyi yaptı: "Daha önceki senelerde yapılan müdahalelerden yola çıkarsak, bu müdahalenin boyutları 2,5-3 milyar dolara çıkabiliyor. Fakat Merkez Bankası'nın bankalarla yaptığı swaplar dikkate alındığında açık pozisyonu var. Bu biraz hareket alanının daraltıyor. Tabii bu TCMB'nin bu tür müdahaleler için yeteri kadar gücü olmadığı anlamına gelmiyor. Müdahale bankacılık sistemi üzerinden piyasanın talebi doğrultusunda yapılıyor. Merkez Bankası şu anda piyasaya doğrudan döviz arz ediyor" ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)