Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını değiştirdi

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre Merkez Bankası, döviz cinsi mevduat için zorunlu karşılık oranını tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'nin son sayısında yayımlandı. Kararla, döviz cinsi mevduat için zorunlu karşılık oranı tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırıldı.

REZERV İÇİN BANKALARIN DÖVİZLERİNE EL ATILDI

Türk Lirası zorunlu karşılıklarının standart altın cinsinden tesis edilmesi imkanı üst limiti de yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürüldü. Merkez Bankası'nın rezervlerini artırmak için aldığı bu kararla her banka müşterinin 100 dolarlık mevduatının 25 doları artık Merkez Bankası kasasında tutulacak.

Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 25'e yükseldi. Bu oran 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında ise yüzde 19 oldu.

Zorunlu karşılık oranları kıymetli maden depo hesaplarında vadesiz, ihbarlı ve 1 yıla kadar tüm vadeler için yüzde 24'ten yüzde 26'ya, 1 yıl ve daha uzun vadelerde ise yüzde 20'den yüzde 22'ye yükseltildi.

REZERVDE 3,8 MİLYAR DOLAR ARTIŞ OLACAK

Alınan bu kararlarla, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 7,4 milyar TL, yabancı para cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,8 milyar ABD doları karşılığı tutarında artması öngörülüyor.

Değişiklikler, 28 Ekim'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

ZORUNLU KARŞILIK 

Zorunlu karşılık, mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası’nda bulundurmak zorunda oldukları para ya da altındır. Zorunlu karşılık oranı, mevduatın vadesine ve yerli ve yabancı para cinsinden olup olmadığına göre belirlenir. (HABER MERKEZİ)