'Merkez Bankası piyasanın önüne geçti'

Merkez Bankası'nın faiz artırma kararını değerlendiren Nesrin Nas, "Para politikası değişti, siyasi politika değişmedi" dedi. Oğuz Demir ise, "Merkez Bankası piyasanın önüne geçti" yorumu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugün Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplandı. Toplantının ardından Merkez Bankası, banka politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı.

'YEREL SEÇİM GÜNDEMİ OLAN İKTİDARI ENDİŞELENDİRİYOR'

Merkez Bankası'nın faiz artırma kararını değerlendiren ekonomist Nesrin Nas, şunları söyledi: "Beklenen sermaye gelmiyor. Bu açık bir şekilde görülüyor. Ülkede bir para politikası değiştiğini anlatmak için ülke ülke dolaşıyorlar. Ancak sadece para politikası değiştiğini söylüyorlar. Siyasi politika değişmedi. Merkez Bankası bu yüzden kararlılığını göstermek ve ellerinin serbest olduğunu göstermek için 250 yerine 500 baz puan artırmayı tercih etti. İçerde de çok ciddi bir sıkışma var. Çünkü kredi kartı faizleri artıyordu. Bunun da sabit tutulacağı belirtildi. Bu da doğal olarak ekonomide ciddi bir soğumanın başladığını gösteriyor. Yerel seçim gündemi olan iktidarı endişelendiriyor."

'CANIMIZ SIKILABİLİR'

Ekonomist Oğuz Demir ise, "Merkez Bankası doğru bir hamle yaptı. Enflasyonu toparlamak için piyasanın önüne geçememiş gerekiyordu. Merkez Bankası bu sefer piyasanın önüne geçti. Yurt dışından gelen fonlara karşılık verilmezse canımız sıkılabilir. Bundan sonra gelen kaynağı iyi değerlendirmek lazım" ifadelerini kullandı.