Merkez Bankası piyasaları ters köşe yaptı, dolar uçtu

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 10,25'te sabit tuttu. Piyasaların beklentisi 100 ile 300 baz puan faiz artırımıydı. Kararın ardından dolar 7,78 liradan yeni zirve seviyesi olan 7,98 liraya yükseldi. Merkez Bankası, fonlama maliyetini ise yükselterek, fiili faiz artışı politikasını devam ettirdi. Gösterge faiz oranını sabit tutarken, Geç Likidite Penceresi faiz oranını 150 baz puan artırarak, yüzde 13,25'ten 14,75'e çıkardı.

Merkez Bankası geçen ay politika faizini 200 baz puan artırmıştı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) ekim ayı faiz kararını açıkladı. Merkez, beklentilerin aksine bu kez faiz artışına gitmedi.

Para Politikası Kurulu saat 14.00'de yaptığı açıklamayla; 

-Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,25 düzeyinde sabit tutulmasına
-Para politikası operasyonel çerçevesinde değişikliğe giderek Geç Likidite Penceresi işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borç verme faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkın 300 baz puan olarak belirlenmesine karar verdi.

DÖVİZ KURLARI HIZLA YÜKSELDİ

Toplantı öncesi faiz artırımı beklentisiyle 7,78 liraya gerilen dolar yeni zirve seviye olan 7,98 liraya kadar yükseldi. Euro 9,42, sterlin ise 10,44 liradan işlem gördü. Çeyrek altının satış fiyatı ise 794 lira.

AA Finans'ın anketine katılan ekonomistlerin tamamı politika faizinin artırılacağı tahmininde bulunmutu. Ekonomistlerin beklentileri 100 baz puan ila 200 baz puan arasında faiz artışıydı. Yabancı ekonomistler ise 300 baz puana kadar faiz artırımı olabileceği öngörüsünde bulunmuştu. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı yüzde 12,25 olurken, beklentiler yüzde 11,75 ila yüzde 15 arasında yer aldı.

Merkez Bankası 24 Eylül'de politika faizini 200 baz puan artışla yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltmişti.

MERKEZ: DENGELENME BAŞLADI

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada, politika faizinin sabit tutulmasıyla birlikte, likidite yönetimindeki esnekliğin artırılmasına ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar likidite tedbirlerinin sürdürülmesine karar verildiğine vurgu yapıldı. Açıklamada, şöyle denildi:

"Küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizlikler devam etmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyici parasal ve mali duruşlarını sürdürmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.

İktisadi faaliyetteki toparlanma devam etmektedir. Son dönemde atılan politika adımlarıyla birlikte ticari ve bireysel kredilerdeki normalleşme eğilimi belirginleşmiştir. Salgın tedbirleri kapsamında uygulanan destekleyici politikaların kademeli olarak geri alınmasıyla ithalatta öngörülen dengelenmenin başladığı görülmektedir. Mal ihracatındaki güçlü toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir. 

LİKİDİTE YÖNETİMİNDE ESNEKLİK

Güçlü kredi ivmesiyle ekonomide sağlanan hızlı toparlanma ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler neticesinde enflasyon öngörülenden daha yüksek bir seyir izlemiştir. Enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin sınırlanması amacıyla para politikası ve likidite yönetimi kapsamında atılan adımlarla finansal koşullarda belirgin bir sıkılaşma sağlanmıştır. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasıyla birlikte, likidite yönetimindeki esnekliğin arttırılmasına ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar likidite tedbirlerinin sürdürülmesine karar vermiştir.

Kurul, dezenflasyon sürecinin yeniden tesis edilmesinin, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir."

GEÇ LİKİDİTE FAİZ ORANA 150 BAZ PUAN ARTIRILDI

Öte yandan Merkez Bankası bugün toplantı öncesi repo ihalesi yöntemiyle piyasaya 10 milyar lira verdi. Ortalama faiz ise yüzde 13,32 oldu. Merkez, fonlama maliyetini artırarak, fiili faiz artışı politakasını sürdürdü. 
Merkez Bankası ayrıca gösterge faiz oranını sabit tutarken, Geç Likidite Penceresi faiz oranını ise 150 baz puan artırarak, yüzde 13,25'ten 14,75'e çıkardı.

ZÜMRÜT İMAMOĞLU: FİİLİ FAİZ 150 BAZ PUAN ARTTI

Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendiren TÜSİAD Baş Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu "Faiz artmadı değil, faiz 150 baz puan arttı. Ama böyle artırmak zorunda kalınması... Çok yazık, üzülmekten başka bir şey gelmiyor insanın elinden" dedi.

MAHFİ EĞİLMEZ: NEYE GÖRE KARAR VERDİĞİ BİLİNMİYOR

İktisatçı Mahfi Eğilmez ise sosyal medya hesabından, "TCMB'nin faiz konusunda ne karar vereceği sorusuna verdiğim yanıt hiç değişmez. Bu kez de aynı yanıtı vermiştim: TCMB'nin faiz kararını tahmin edemem, çünkü neye göre karar verdiğini bilmiyorum" yorumunda bulundu.

İBRAHİM KAHVECİ: PİYASALARLA ALAY EDİLDİ

Karar gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, AA'nın dahi faizin yükseltileceği yönünde haberler yaptığına dikkat çekerek, "Piyasalarla resmen 'alay' edildi. Faiz yükseltilecek ortamı hazırlandı; hatta AA bile bu yönde haberler yaptı.... Neden acaba?" sorusunu yöneltti.
(EKONOMİ SERVİSİ)