Merkez Bankası: Fiyatlardaki artış eğilimi sürüyor

Merkez Bankası, giyim dışında kalan temel mallarda fiyat artışlarının yüksek seyrini sürdürdüğü uyarısında bulundu. Ayrıca gıda enflasyonuna da bir kez daha işaret edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. TÜİK verilerine göre tüketici fiyatlarının ocak ayında yüzde 1,68 oranında arttığını, yıllık enflasyonun 0,37 puan yükselişle yüzde 14,97 olduğunu hatırlatan Merkez, 'döviz kurunun birikimli yansımaları ve uluslararası fiyatların etkisiyle' üretici fiyatlarındaki güçlü artış eğiliminin devam ettiği vurgusu yaptı. Tüketici tarafında ise yıllık enflasyonundaki artışın sürükleyicisinin temel mal ve enerji grupları olduğu ifade edildi.

ENFLASYONA ETKİ EDEN FAKTÖRLER

Raporda, enflasyonist gelişmelere ilişkin şu değerlendirme yapıldı: "Bu dönemde tüketici yıllık enflasyonundaki artışın sürükleyicisi temel mal ve enerji grupları olmuştur. Giyim dışında kalan temel mallarda; birikimli döviz kuru etkileri, talep koşulları, bazı sektörlerde süregelen arz kısıtları ve uluslararası metal fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak fiyat artışları yüksek seyrini sürdürmüştür.

Giyim enflasyonunda ise kısmi bir toparlanma gözlenmekle birlikte düşük düzeyler korunmuştur. Enerji enflasyonu, petrol fiyatlarındaki artış ile elektrik, şebeke suyu, doğalgaz gibi yönetilen/yönlendirilen kalemlerdeki gelişmeler neticesinde yükselmiştir. Bu dönemde yıllık enflasyon hizmetlerde sınırlı ölçüde gerilerken, gıda grubunda taze meyve
ve sebze fiyatlarındaki düzeltmeyle düşüş kaydetmiştir. Diğer taraftan, çiğ süt alım fiyatlarındaki artışın ve uluslararası tarımsal emtia fiyatlarının yansımalarıyla diğer gıda ürünlerinde enflasyon artmıştır. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu ve eğilimleri yükselmiştir."

ÇEKİRDE GÖSTERGELERİN YILLIK ENFLASYONU DA YÜKSELİYOR

Merkez Bankası çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve eğilimlerinin yükseldiğine de işaret etti. 

Raporda ayrıca ana başlıklar halinde fiyat gelişmeleri de ele alındı. (EKONOMİ SERVİSİ)