Merkel: Rusya'ya karşı koordineli reaksiyon gösterilmesi konusunda anlaştık

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB ülkelerinin, Rusya'nın siyasetine karşı birlikte ve koordineli reaksiyon gösterilmesi konusunda anlaştığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin ardından açıklama yaptı.

Rusya'ya ilişkin iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Merkel, haziranda yapılacak AB zirvesine kadar Rusya'ya ilişkin AB Komisyonu'nun bir rapor hazırlayacağı bilgisini paylaştı.

AB'nin Rusya ile ne tür bir siyaset yürütmek istediğine dair somut kararlar alınmasının söz konusu olduğundan raporun önemli olduğunu söyleyen Merkel, “Rusya'nın siyasetine birlikte ve koordineli bir şekilde reaksiyon göstermemiz gerektiği konusunda mutabık kaldık. Ne tür bir ilişki tasavvur ettiğimize dair ortak bir anlayış geliştirmek de önemlidir. Bu tartışma haziranda yapılacak zirvede devam edecek” dedi.

Merkel, Belarus'ta bomba ihbarı gerekçesiyle Minsk Havaalanı'na acil inen uçakta gözaltına alınan muhalif gazeteci Roman Protaseviç konusuna da değinerek, bunun kabul edilemez olduğunu ve Protasevic'in derhal serbest bırakılması gerektiğini yineledi.

Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu'nun bu konuda acil bir inceleme yapmasını isteyen Merkel, AB dışişleri bakanlarından da yaptırım listesini genişletmelerini ve başka ekonomik yaptırımlar uygulama kararı almalarını istediklerini aktardı.

Merkel, Belarus hava yolu şirketlerinin AB hava sahasında uçmayı yasakladıklarını, Avrupalı hava yolu şirketlerinin de Belarus hava sahasını kullanmalarından kaçınmalarını talep ettiklerini hatırlattı.

Rusya'nın bu olayda bir rol oynayıp oynamadığına ilişkin soruya Merkel, “Dün Rusya'nın rolü hakkında güvenilir bir bilgimiz yoktu” yanıtını verdi.

Merkel, ancak Rusya Devlet Başkanı Vladirmir Putin ile görüştüğünde bu konuyu gündeme getireceği belirtti.

Zirvede korona virüsüne (Covid-19) karşı geliştirilen aşıların dağıtımını da ele aldıklarını aktaran Merkel, salgını kontrol altına almak için herkesin aşılara ulaşması gerektiğini dile getirdi. (BERLİN/AA)