Merkel muhalefetin güven oylaması talebini reddetti

Almanya'da genel seçimlere altı ay kala, Başbakan Angela Merkel'in korona virüsü salgını nedeniyle ilan edip iki gün sonra halktan özür dileyerek geri çektiği beş günlük tam sokağa çıkma yasağı siyaseti karıştırdı. Üç muhalefet partisi Merkel hükümeti için güven oylaması istedi. Merkel, "Hayır, bunu yapmayacağım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Başbakanı Angela Merkel, korona virüsü salgınında üçüncü dalgayı kırmak adına Paskalya tatili için alınan ancak tepkiler üzerine geri çekilen beş günlük yasak nedeniyle baskı altında. Üç muhalefet partisi, Merkel'in yasağı halktan özür dileyerek iptal etmesinin ardından pandemi politikası nedeniyle hükümet için güven oylaması yapılmasını istedi. Merkel ise bu talebi reddetti.

Muhalefetteki Hür Demokratlar, Yeşiller ve Sol Parti'nin güvenoylaması çağrısının ardından devlet televizyonu ARD'de bir röportaj veren Merkel, "Hayır, bunu yapmayacağım" dedi. Merkel, "Halktan bugün  bir hata için beni affetmelerini istedim. Doğru olan şeyi yaptığıma inanıyorum. Aynı zamanda bütün federal hükümetin ve parlamentonun desteğine sahibim" dedi.

Almanya'daki korona virüsü salgını, vaka sayılarında ocak ayından bu yana en büyük artışa sahne oluyor. Robert Koch Enstitüsü, son bir gün içinde 22 bin 657 yeni vaka tespit edildiğini, 228 kişinin öldüğünü ve her 100 bin kişide görülen vaka sayısının 113'e yükseldiğini açıkladı. Merkel de, yaklaşan Paskalya tatili öncesinde 16 eyalet başbakanıyla görüşerek bayram sırasında beş günlük tam sokağa çıkma yasağı kararı almıştı. Ancak Almanya Başbakanı, özellikle iş dünyasından gelen tepkilerin ardından bu yasaktan geri adım attı; dün yaptığı açıklamada halktan özür dileyerek yasağı geri çekti.

Genel seçimlere altı ay kala, Almanya'da Merkel'in muhafazakâr bloğu CDU/CSU ile iktidar ortağı Sosyal Demokratların (SPD) oranlarının düştüğü gözleniyor. Dört dönemdir başbakanlık yapan ve eylüldeki seçim öncesinde siyaseti bırakmaya hazırlanan Merkel'in gidişinin seçim sonuçlarına nasıl yansıyacağı merak konusu. (DIŞ HABERLER)