Meradaki sudan içen keçiler birer birer öldü: Sebebi katı atık tesisi mi?

Bergama’da katı atık tesisi yakınlarındaki Armağanlar Köyü’nde, meradaki sudan içen 10 keçi telef oldu. Bölge halkı, ölümlerin katı atık tesisinden sızan su nedeniyle meydana geldiğini düşünüyor.  

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İzmir’in Bergama ilçesinde daha önce de tartışmalara neden olan Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi, faaliyetlerini sürdürüyor. Son olarak eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ocak ayında evsel atıkların depolanması sonucu oluşan sızıntı sularını arıtmak için "ileri biyolojik atık su arıtma tesisi" kurulduğunu açıkladı. Dün ise katı atık tesisi yakınlarında bulunan Armağanlar Köyü civarındaki bir merada halk sağlığı için dikkat çeken bir olay yaşandı.

MERADAKİ SUDAN İÇEN KEÇİLER BİRER BİRER ÖLDÜ

Meraya keçi sürüsünü otlatmak için çıkan bir çoban, keçilerin meradaki sudan içmelerinin ardından tek tek düşmeye başladıklarını fark etti. Sudan içen 9 keçi yaklaşık 10 dakika sonra öldü. Yaşanan durum üzerine diğer keçilere zehirlenmeye karşı ilaç enjekte edildi. Ancak ilaç enjekte edilen keçilerden biri daha kurtarılamadı. Olay sonrası bölgeye İlçe Tarım Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri geldi. Sudan örnek alan Jandarma Olay Yeri İnceleme ekipleri, ölen keçilerden birine de incelemek üzere el koydu.

Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi


‘KEÇİLERİN TESİSTEN SALINAN SUDAN İÇİP ÖLDÜĞÜNÜ DÜŞÜNÜYORUZ’

Armağanlar Köyü’nden Mehmet Toz, keçilerin atık tesisinden sızan sudan içtikten sonra öldüğünü düşündüklerini söyledi. Yaşanan olayı anlatan Toz, “Saat 17. 00 sularında köyden bir keçi sürüsü katı atık tesisinden meraya salınan sudan içtikten takribi 10 dakika sonra ölmeye başlıyor. 9 tane hayvan hemen ölüyor. Çoban arkadaş veterinere ulaşarak enjeksiyonluk çözelti istiyor. Diğer hayvanlara bu ilacı yapıyor ancak bir hayvan daha ölüyor. Geri kalan yaklaşık 30 hayvanı da bu iğneyle kurtarıyorlar. Suyun tesisten verildiği video ve fotoğrafları ile aşikâr. Hayvanların tesisin dışarıya saldığı sudan içip öldüğünü düşünüyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğü’nden gelen ekip yetkisi olmadığı gerekçesiyle sudan örnek almamış. Ama olay yeri inceleme su numunesi aldı. Çıkacak sonuçları bekliyoruz” diye konuştu.

‘DOĞA OLUMSUZ ETKİLENMEYE DEVAM EDİYOR’

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise tesisin yapımının ilk günden bu yana tartışmalara neden olduğunu hatırlattı. Katı atık tesisine karşı verilen mücadeleye de dikkat çeken Engel, “Bölge 1. Derece Tarım Arazisiydi. Bu tesisin yapılmaması için çok ciddi mücadele verdik. Gelinen aşamada arıtma tesisi yapıldığını söylediler ancak anlaşılan o ki doğa olumsuz etkilenmeye devam ediyor. ‘Dağdan akan sudan keçiler zehirlendi’ yönünde haberler yapılıyor ancak durumun bu kadar basit olduğunu düşünmüyoruz. Mutlaka su incelenmeli ve keçilerin ölüm nedenleri araştırılmalıdır. Sonuçlar da şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Bergama Çevre Platformu olarak olayın takipçisiyiz" dedi.